header photo

آیا جنگ افغانستان به یک شکست منجر شد؟

آیا جنگ افغانستان به یک شکست منجر شد؟

آیا جنگ افغانستان به یک شکست منجر شد؟ نه، برای پنج پیمانکار اول صنایع نظامی و سهامداران آن‌ ها، این یک شکست نیست.

۱۰۰۰۰ دلار سرمایه گذاری در سهام شرکت های نظامی در زمان شروع جنگ افغانستان اکنون ۱۰۰۰۰۰ دلار می ارزد.

اگر در ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۱ – روزی  که رئیس جمهور بوش اجازه ی استفاده از نیروی نظامی را در جواب حمله ی ۹ سپتامبر داد- شما ۱۰۰۰۰ دلار از سهام ۵ شرکت پیمانکار اولیه صنایع نظامی را بطور مساوی می خریدید، و با اطمینان خاطر سود سهام خود را دوباره سرمایه گذاری می کردید، امروزه این سهام ۹۷۲۹۵ دلار ارزش پیدا کرده بود. و این برگشت سرمایه ی بسیار بیشتری نسبت به تمام سهام های موجود در آن زمان است. مطابق شاخص اس‌اندپی ۵۰۰[1]  مبلغ ۱۰۰۰۰ دلار سرمایه گذاری در ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۱  اکنون ۶۱۶۱۳ دلار ارزش دارد. این یعنی سهام نظامی در طی دوران جنگ افغانستان، ۵۸ درصد عملکرد بهتری داشت.

علاوه براین، آن ۵ شرکت نظامی برتر پیمانکار یعنی بوئینگ، رایرتون، لاکهید مارتین، نورتروپ گرومان، و جنرال داینامیکس- البته که قسمتی از شاخص اس اند پی ۵۰۰ هستند، شرکت های دیگر برگشت سرمایه ی کمتری بطور کل نسبت به شرکت های اس اند پی[2] دارند

بر اساس این ارقام، نتیجه گیری از این که تحویل گرفتن افغانستان از آمریکائی ها توسط طالبان یک شکست است، اشتباه است. برعکس، از منظر برخی از قدرتمندترین افراد در آمریکا این یک موفقیت بسیار بزرگی است. به ویژه برای رئیس هیئت مدیره ی این پنج شرکت پیمانکار نظامی که از جمله افسران ارشد بازنشسته اند.

در فیلم مستند ” چرا ما می جنگیم” – در سال ۲۰۰۵  – چندین تن از مفسران  با اشاره به هشدار رئیس جمهور آیزنهاور درباره ی مجتمع صنعتی نظامی، به این عملکرد پرداخته اند. چارلز جانسون پیمانکار سابق سیا و استاد دانشگاه می گوید: “من به شما تضمین می دهم، زمانی که جنگ سود ساز باشد، جنگ های بیشتری خواهید دید.”  بک سرهنگ بازنشسته ی نیروی هوایی می گوید، “آمریکایی هایی که پسر یا دختری  دارند که قصد دارند به کار گرفته شوند…. به هزینه – منفعت آن نگاه می کنند و می گویند ” فکر نمی کنم کار خوبی باشد.” اما  سیاستمداران که قراردادها، قراردادهای آینده را می فهمند، زمانی که به جنگ نگاه می کنند،  از هزینه – منفعت تجزیه و تحلیل متفاوتی دارند.”

در اینجا نتایج مشخص مربوط به پیمانکاران از سپتامبر ۲۰۰۱ ارائه می شود. تمام آن ها بجز بوئینگ قسمت عمده ی درآمد خود را از دولت آمریکا کسب می کنند.

اس و پی ۵۰۰

برگشت کل: ۶۷/ ۵۱۶ درصد

برگشت سالانه: ۵۶ درصد

۱۰۰۰۰ دلار خرید سهام در سال ۲۰۰۱ در امروز: ۰۶/۶۱۶۱۳ دلار

سبد سهام پنج پیمانکار اول

کل برگشت: ۸۷۲.۹۴ درصد

۱۰۱۱۱ دلار خرید سهام در سال ۲۰۰۱ ( هر سهم ۲۰۰۰ دلار) در امروز ۹۷۲۹۴.۸

بوئینگ

برگشت کل: ۹۷/۹۷۴ درصد

برگشت سالانه: ۹۷/ ۱۲ درصد

۱۰۰۰۰ دلار خرید سهام در سال ۲۰۰۱ در امروز: ۴۷/۱۰۷۵۸۸ دلار

هیئت مدیره شامل: ادموند پی. گیامباستینی (معاون سابق، ستاد مشترک ارتش)، استیس دی. هریس (بازرس کل سابق نیروی هوایی)، جان ام. ریچاردسون (فرمانده سابق عملیات نیروی دریایی).

رایتون

برگشت کل: ۴۹/۳۳۱ درصد درصد

برگشت سالانه: ۶۲/۷ درصد

۱۰۰۰۰ دلار خرید سهام در سال ۲۰۰۱ در امروز: ۹۲/۴۳۱۶۶ دلار

هیئت مدیره شامل: الن پاولیکوفسکی (ژنرال بازنشسته ی نیروی هوایی)، جیمز وینفیلد کوچک (آدمیرال بازنشسته ی نیروی دریایی)، رابرت ورک ( معاون وزیر دفاع سابق).

لاکهید مارتین

برگشت کل: ۶۰/ ۱۲۳۵درصد

برگشت سالانه: ۹۰/۱۳ درصد

۱۰۰۰۰ دلار خرید سهام در سال ۲۰۰۱ در امروز: ۲۱/ ۱۳۳۳۵۵۹ دلار

هیئت مدیره شامل: بوریس کارلسون (ژنرال بازنشسته ی نیروی هوایی)، جوزف دانفورد کوچک (ژنرال نیروی دریایی بازنشسته).

جنرال داینامیکس

برگشت کل: ۳۷/۶۲۵ درصد

برگشت سالانه: ۴۷/۱۰ درصد

۱۰۰۰۰ دلار خرید سهام در سال ۲۰۰۱ در امروز: ۵۸/۷۲۵۱۵ دلار

هیئت مدیره شامل: رودی دلئون (معاون وزیر سابق دفاع)، سسی هانی (آدمیرال بازنشسته ی نیروی دریایی)، جیمز ماتیس (وزیر دفاع سابق و ژنرال نیروی دریایی سابق)، پیتر وال (ژنرال سابق انگلیسی).

نورتروپ گروممان

برگشت کل: ۱۴/۱۱۹۶درصد

برگشت سالانه: ۷۳/ ۱۳ درصد

۱۰۰۰۰ دلار خرید سهام در سال ۲۰۰۱ در امروز: ۸۴/۱۲۹۶۴۴دلار

هیئت مدیره شامل:گاری روگهد (آدمیرال بازنشسته ی نیروی دریایی)، مارک ولش سوم (ژنرال بازنشسته ی نیروی هوایی).

این برگشت سهام توسط سایت کانال تقسیم سود سهام[3] از تاریخ ۱۸ سپتامبر ۲۰۰۱ تا ۱۵ اوت ۲۰۲۱ محاسبه شده است. آن ها بازگشت ناخالص بدون احتساب مالیات و کارمزد و تورم را نشان می دهند.

 

[1] شاخص اس‌اندپی ۵۰۰ (به انگلیسی S&P 500؛ مخفف عبارت Standard and Poor’s Index) فهرستی از ۵۰۰ سهام برتر در بازار بورس سهام نیویورک است.

[2] استاندارد اند پورز (به انگلیسی: Standard and Poor’s) یک سازمان آمریکایی اعتبارسنجی است.

[3] https://www.dividendchannel.com/drip-returns-calculator

اندیشه نو: جان شوارتز/ مینا آگاه

 

Go Back

Comment