با اظهار تأسف عالم و ادبيات شناس آذربايجان کشورمان دكتر صابر امراهی (نبي اوغلو) در تاريخ ۱۷ خرداد ۱۳۹۳در سن ۸۸ سالگي درگذشت.
دكتر صابر امراهی (اميرف) فرزند نبی در ۷ مهر ۱۳۰۵در شهر شوشا چشم به جهان گشود. وی در سال ۱۳۱۶همراه والدين خود كه از اهالي تبريز بودند به آن شهر باز گشت.
در شهر تبريز در دبستان ابتدائي همام (۱۳۲۲- ۱۳۱۸) بزبان فارسي تحصيل نمود و سپس از سال ۱۳۲۲تا سال ۱۳۲۵در مدرسه شورويها به تحصيل خود ادامه داد.
دكتر صابر بعد از تشكيل حكومت ملي آذربايجان در سال ۱۳۲۵عليرغم اينكه نو جواني بيش نبود، در صحنه تئاتر آذربايجان شركت فعال نمود. وی در همين سال از طرف حكومت ملي آذربايجان براي تحصيل در دانشكده افسری به شهر باكو اعزام گرديد. اوپس از یک سال تحصیل دراین دانشكده به درجه سرواني نائل و به معاونت گروهان پياده انتخاب گرديد.
وي پس از گذراندن دوره افسری، در رشته روزنامه نگاري دانشكده زبان و ادبيات دولتي آذربايجان به تحصيل خود ادامه داد. او در سال ۱۳۳۲ موفق به اخذ مدرک روزنامه نگاری از این دانشکده شد. و بلافاصله در روزنامه ” جوانان آذربايجان” شروع بكار كرد.
دكتر صابر سپس براي ادامه تحصيل به شهر مسكو اعزام گردید. در سال ۱۳۴۵در دانشگاه مخائيل واسيليويج لومونوسوف با دفاع از تز ” طنزهاي ملانصرالدين جليل ممدقليزاده بين سالهاي ۱۲۹۶-۱۲۸۵” به اخذ مدرک فوق لیسانس نائل گرديد. وی در حین تحصيل عضويت فرقه دمكرات آذربايجان را پذیرفته بود و مسئولیت يكي از حوزه های حزبی را به عهده داشت. از سال 1336 تا سال ۱۳۵۴ تشكيلات سازمان جوانان جمعيت پناهندگاه سياسي ايران را رهبری می کرد.
اين انسان شريف و پاكدل از سال ۱۳۴۸تا سال ۱۳۷۵مسئول يكي از شعبات كميته مركزی فرقه دمكرات آذربايجان و همچنين مسئول كانون نويسندگان آذربايجان بود.
دكتر صابر امراهي پس از تلاش شبانه روزی از سال ۱۳۴۵ در دانشكده زبان و ادبيات آذربايجان (شعبه جنوبي آكادمي علوم) بعنوان كارمند علمي پذیرفته شد. در محيط ادبي اين دانشكده مقالات علمي و ادبي زيادي پيرامون آذربايجان ايران به رشته تحرير درآورد. و در سال 1385 تز دكتراي ” ادبيات ملي دمكراتيك آذربايجان جنوبي بين سالهاي ۱۳۶۹-۱۳۲۰” دفاع نموده و موفق به اخذ دكتراي زبان و ادبيات گرديد.
وي تا آخرين لحظات عمر خود در شعبه ادبيات آذربايجان دانشكده زبان و ادبيات (نظامي) آكادمي ملي علوم جمهوري آذربايجان به عنوان كارمند ارشد خدمات زيادی انجام داد.
دكتر صابر امراهي در عرصه ادبيات آذربايجان ايران (سالهاي ۱۳۷۹- ۱۳۲۰) نيز تحقيقات فراوانی انجام داده است. و صدها مقاله به رشته تحرير در آورده است.
دكتر صابر امراهي علاوه بر صدها مقاله علمي و ادبي مؤلف كتابهاي “استاد شاعر شهريار”، ” گنجلي صباحي”، “صمد بهرنگي”، ” شاعر سؤنمز”، ” عمران صلاحي”، “شاعر آلوو”، شاعر هاشم طرلان” و … نيز می باشد. او همچنین بيش از ۴۵سال معاون مسئول شعبه جنوبي كانون نويسندگان جمهوري آذربايجان بود.
دكتر صابر امرهي انسان وطنپرستی بود که علاوه بر فعالیت در مرکزیت فرقه دمکرات آذربایجان صدها مقاله ادبی و سیاسی از او در روزنامه آذربایجان ارگان مرکزی فرقه به یادگار مانده است.
فرقه دمکرات آذربایجان فقدان این شخصیت ادبی، سیاسی شناخته شده را به همه آذربایجانی ها بویژه خانواده محترمشان تسلیت می گوید.
كميته مركزي فرقه دمكرات آذربايجان
۱۹خرداد ۱۳۹۳