وزارت اطلاعات خبر از بازداشت ۴۱ نفر در کردستان، کرمانشاه و آذربایجان غربی در ارتباط با حادثه تروریستی تهران داده است. همزمان با این بازداشتها، فعالان سیاسی و حقوق بشر از “نفرتپراکنی” علیه کردها اظهار نگرانی کردهاند.
روز شنبه (۲۰ خرداد / ۱۰ ژوئن) خبرگزاری ایرنا از قول محمود علوی، وزیر اطلات کشور، نوشت که تعداد بازداشتیهای بعد از حملات تروریستی چهارشنبه ۱۷ خرداد ۴۳ نفر است. وزارت اطلاعات هم یک روز پیش از آن با صدور اطلاعیهای اعلام کرده بود: «در استانهای کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی و تهران،۴۱ نفر از عناصر گروهک وهابی داعش متشکل از تیمهای عملیاتی و همچنین سرپلهای ارتباطی و تدارکاتی بههمراه مقادیری اسناد و مدارک و تجهیزات عملیات تروریستی قبل از هرگونه اقدام دستگیر شدند.»
وزارت اطلاعات و دیگر نهادهای امنیتی کشور نام دستگیرشدگان را اعلام نکردهاند. اما اکثر بازداشتشدگان، طبق دادههای وزارت اطلاعات، از مناطق کردنشین کشور بودهاند.
بازداشتهای وسیع در استان کردستان
از سوی دیگر منابع خبری کردی هم از بازداشتهای گسترده در مناطق کردنشین ایران توسط نیروهای سپاه و وزارت اطلاعات ایران خبر دادهاند. رسانههای کردی، از جمله آژانس خبررسانی “کردپا” در ارتباط با دستگیرشدگان کرد مینویسد که “گستردهترین بازداشت فلهای در کردستان انجام گرفته است”. به نوشته این رسانه کردی، نهادهای امنیتی تاکنون از اعلام هویت بازداشتشدگان با عنوان اختصاری نیز خودداری کردهاند و اطلاع دقیقی درباره تعداد و هویت بازداشتشدگان در اختیار رسانهها قرار ندادهاند.
“کردپا” ضمن انتشار اسامی دستگیرشدگان و زادگاه آنان مینویسد که نهادهای امنیتی دهها تن از دستگیرشدگان در استان کردستان را به مکانهای نامعلومی منتقل کردهاند و بر شدت فضای امنیتی کردستان افزودهاند.
نامه شخصیتهای کرد در محکومیت ترور تهران
دستگیریهای صورت گرفته در مناطق کردنشین کشور سبب نگرانی فعالان مدنی و حقوق بشر کرد شده است. در همین رابطه گروهی از چهرهها و فعالان مدنی کرد، از جمله عدنان حسنپور، صالح نیکبخت، بهزاد قوامی، مسعود کردپور و کمال حسینی با نوشتن نامهای سرگشاده، حملات تروریستی در تهران را محکوم کردند.
در این نامه که در روزنامه “شرق” منتشر شده آمده است که کردها در مبارزه علیه تروریسم هزینههای زیادی را در کارنامه خود به ثبت رساندهاند.
فعالان مدنی کرد تاکید کردهاند: «دست دیگر هموطنانمان را میگیریم و در کنار قربانیان و آسیبدیدگان حادثه تلخ تهران میایستیم و ضمن محکومیت دوباره این بربریت، با خانوادههای قربانیان این حادثه عمیقا ابراز همدردی و برای آسیبدیدگان هم آرزوی بهبودی میکنیم.»
“به نفرتپراکنی پایان دهید”
همزمان با افزایش تعداد دستگیرشدگان در مناطق کردنشین کشور در فضای مجازی هم نفرتپراکنی علیه کردها فزونی یافت.
۱۲ چهره مدنی، سیاسی و حقوق بشری ایرانی (محمد صدیق کبودوند، دکتر محمد ملکی، نسرین ستوده، دکتر فریبرز رئیس دانا، دکتر سهراب زنگنه، کاک حسن امینی، محمد نوریزاد، اسماعیل مفتیزاده، اجلال قوامی، عیسی خان حاتمی، هادی ادب و سیاوش حیاتی) با انتشار نامهای خواستار پایان دادن به نفرتپراکنی روزهای اخیر نسبت به کردها شدند.
در این نامه آمده است: «نیک آگاهید که در روزهای اخیر به بهانه حادثه تروریستی تهران که در آن عدهیی از شهروندان بیگناه جان باختند، تهمت و نفرت پراکنی از سوی برخیها نسبت به کردزبانان کشور آغاز شد. اینگونه دهشت پراکنیها و نفرت پراکنی نتیجهیی جز تولید خشونت و کینه نخواهد داشت. آنان که زبان به هجو و تخریب میگشایند هیزم تنور خشونتگرایان میشوند که بایستی در این سیاق ناصواب تامل نمایند.»
حسن امینی، حاکم شرع مردمی کردستان یکی از امضاکنندگان این نامه، در گفتوگو با دویچه وله نفرتپراکنی علیه کردها به ویژه در فضای مجازی را تائید میکند و در این رابطه میگوید: «امضای این نامه اخطاری بود بیشتر برای افرادی که دست به نفرتپراکنی علیه کردها میزنند. امضای این نامه بیشتر برای خنثی کردن این تفرقهاندازیها بوده است.»
منبع: دویچه وله