در واکنش به پیشنهاد ترامپ برای مذاکره، مذاکره همزمان با تحریم معنایی ندارد
اعتراضات دی ماه در چند شهر و تهدیدات و فشارهای خارجی باعث به هم زدن اقتصاد کشور شد
حسن روحانی با اشاره به اینکه «پیشنهاد رئیس جمهوری آمریکا برای مذاکره بدون پیش شرط با هدف مصرف داخلی و بهره برداری برای مقاصد انتخاباتی و یا به راه انداختن جنگ روانی در داخل ایران صورت می گیرد»، تصریح کرد: «ترامپ از مذاکره و تعهد بین المللی کشورش خارج شده و برای بازگشت به گفتگو باید صداقت داشته باشد.» رئیس جمهوری ایران درادامه تاکید کرد که ادعای داشتن صداقت با اعمال تحریم بر ضد مردم ایران تناقض کامل دارد.
حسن روحانی در عین حال گفتگو و حل مسالمت آمیز مشکلات از طریق مذاکره را اصل همیشگی دولت تحت هدایت خود خواند و خاطر نشان کرد: « برای مذاکره در باره نحوه دریافت غرامت ها و حقوق ملت ایران از آمریکا شرطی قائل نیستم. اگر آمریکا بدهی خود را پرداخت کند ما همیشه آماده مذاکره هستیم.»
این نطق و گفتگوی مستقیم تلویزیونی ساعاتی پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا ضمن امضای حکم بازگشت تحریم های یکجانبه کاخ سفید بر ضد ایران بر آمادگی کشورش برای دستیابی به یک توافق جامع تر با ایران تاکید کرده بود.
حضور در محلس برای من یک فرصت است
روحانی که بواسطه شدت گرفتن مشکلات اقتصادی و بحران ارزی با فشارهای سنگین داخلی روبرو است در حالی در این گفتگوی زنده تلویزیونی شرکت کرد که طرح سوال از وی با امضای ۸۰ نماینده به تازگی در مجلس کلید خورده است.
او در همین خصوص در گفتگوی زنده تلویزیونی ضمن اشاره به اینکه نمایندگان وظیفه قانونی خود را انجام داده اند، شرایط کنونی برای طرح سوال از رئیس جمهوری را مناسب ندانست و تاکید کرد: «حق آنهاست که سوال کنند اما باید زمان را درنظر گرفت و لازم نیست همه جا از حق قانونی استفاده کرد. شاید از راه های سهل و ساده تر بشود مشکلات را حل کرد.»
حسن روحانی با طرح این مسئله از زاویه ای دیگر، حضور در مجلس برای پاسخ به سوال نمایندگان را فرصتی مناسب برای خود تلقی کرد تا از این راه بتواند «حرف هایی که در جای دیگر نمی توان زد» را صریح تر و راحت تر در میان نمایندگان مطرح کند.
اروپا شرکت هایی که از همکاری با ایران خارج شوند را تحریم می کند
برجام، منافع آن و شرایطی که این توافقنامه بین المللی در آن واقع شده دیگر سوالی بود که از رئیس جمهوری ایران پرسیده شد. حسن روحانی برحام را توافقی بین المللی توصیف کرد که در شورای امنیت سازمان ملل متحد تصویب و ثبت شده است.
رئیس دستگاه اجرایی ایران با این توضیح که گفتگو با قدرت های جهانی بر سر برنامه هسته ای برای برداشته شدن فشار های اقتصادی بر کشور و فراهم کردن زمینه رفاه بیشتر مردم صورت گرفت، به خروج آمریکا از برحام اشاره کرد و گفت: «ترامپ موفق نشد شرکای اروپایی را به مذاکره مجدد در باره برجام ترغیب کند و به ناچار به تنهایی از آن خارج شد.»
آقای روحانی دولت ترامپ را سرمنشا فشارها برای اعمال تحریم بر ضد ایران دانست و با اشاره به مقاومت اروپا در این زمینه گفت: «درست در روزی که آمریکا تحریم های یکجانبه علیه ایران را بازگردانده، این بسیار مهم است که اروپا اعلام می کند شرکت ها و طرف های معامله با ایران را در صورت خروج از توافق با طرف ایرانی از بیم مجازات های آمریکا، تحت تجریم قرار خواهد داد.»
او در همین زمینه افزود: «اروپا از نظر سیاسی خوب عمل کرده اما در عمل باید قدم های بهتری بردارند. مشکل اصلی شرکت هایی است که تحت فشار آمریکا قرار دارند.»
حسن روحانی همچنین روسیه و چین را شرکای مهم تجاری ایران قلمداد کرد و یادآور شد که این دو کشور قول داده اند به قراردادها پایبند بمانند و «قول هایی نیز برای حفظ روابط بانکی ایران با دنیا و تضمین فروش نفت ایران داده اند.»
روحانی باردیگر با تاکید بر اینکه «اروپا در تلاش است تا فشار آمریکا را مهار و برجام را حفظ کند» به تغییر اندک لحن دونالد ترامپ نسبت به ایران اشاره کرد و گفت: «ترامپ اکنون یک قدم از لحن تند خود بر ضد مردم ایران به عقب برگشته است. ترامپ باید به قبل از دوران خودش باز گردد تا منافع ایران، جهان و همه کشورها بیشتر تضمین شود.»
معامله ارز در صرافی ها دیگر ممنوع نیست و به روال عادی باز می گردد
آشفتگی بازار ارز و نابسامانی های اقتصادی ناشی از آن موضوع دیگری بود که رئیس جمهوری ایران در این گفتگوی تلویزیونی به آن پاسخ داد.
حسن روحانی مسائل داخلی از جمله اعتراض های دی ماه در برخی شهر های ایران و نیز عوامل خارجی نظیر «تهدیدها و فشارهای بیرونی» و تداوم معضل روابط یانکی تحت فشار دولت آمریکا را مهمترین عوامل برهم زننده ثبات اقتصادی در ایران توصیف کرد و گفت «التهاب به وجود آمده سبب ایجاد بحران شد و به این وضعیت دامن زد.»
آقای روحانی ضمن اعتراف به تخلفات صورت گرفته پس از اجرایی شدن سیاست های ارزی گذشته این مسئله را در تشدید نگرانی مردم نسبت به آینده دخیل دانست و گفت: «تخلفات صورت گرفته سبب شد تا سوء استفاده ها زیاد شد و زمینه برای رانت فراهم شود. این خود نگرانی نسبت به آینده را تشدید کرد باعث تشدید بحران شد.»
رئیس هیئت دولت در ادامه به بسته جدید ارزی اشاره کرد و گفت: «بسته جدید ارائه شده برخلاف طرح قبلی که ایجاد رانت می کرد تعهد بانک مرکزی را کمتر کرده است. بانک مرکزی برای کالاهای ضروری و پزشکی متعهد است با قیمت ثابت ارز مورد نیاز را تامین می کند. بدین ترتیب در تامین ارز کالاهایی که در فهرست ضروریات اساسی کشور جای گرفته اند، دیگر نوسانات ارزی تاثیر نخواهد داشت. نظارت کاملی نیز بر ارز یارانه ای چهار هزار و دویست تومنی تا رسیدن به دست مصرف کننده اعمال خواهد شد.»
رئیس قوه مجریه همچنین با اشاره به اینکه ورود اسکناس و طلا به کشور از این پس کاملا آزاد است و معامله ارزی در صرافی ها دیگر ممنوع نیست، تاکید کرد» «دولت در تعیین نرخ مابقی ارزی که به بازار آزاد وارد می شود، دخالت ندارد و قیمت را عرضه و تقاضا تعیین می کند.»
آقای روحانی در باره تضمین برخورد با متخلفان ارزی ضمن اشاره به اینکه «دولت هیچ محدودیتی برای مقابله با تخلفات ندارد و در این زمینه تلاش ها را تقویت خواهد کرد»، یادآور شد: «رسیدگی به تخلفات مهم به ده روز تقلیل پیدا کرده است.»
از نظر امنیتی هیچ نگرانی در کشور وجود ندارد
رئیس دولت در بخش دیگری از این گفتگو احتمال وقوع جنگ و یا هرگونه تنش بزرگ در خاورمیانه را منتفی دانست و گفت: «روند منطقه خاورمیانه به سمت امن تر پیش می رود. سوریه در ماه های آینده وضعیت بهتری پیدا خواهد کرد. عراق امن تر شده و یمن نیز راه حلی جز گفتگو و را ه حل سیاسی ندارد.
حسن روحانی ضمن تاکید بر اینکه «ایران هیچگاه جنگی را آغاز نکرده و همواره به دنبال صلح بوده» یادآور شد: «با اینحال در برابر حرف زور می ایستیم. اجازه نمی دهیم حقوقمان پایمال شود.»
آقای روحانی باردیگر خواهان توسعه روابط با دیگر کشورها شد و تصریح کرد: «اگر چه با دو یا سه همسایه روابطمان خوب نیست اما ما برای عادی سازی روابط کاملا آماده هستیم.»
برگزاری همه پرسی در باره برخی مسائل مهم ضروری است
رئیس جمهور در ادامه آنچه وی «تلاش ها و تحریک های خارجی برای تغییر نظام» خواند را بی ثمر دانست و برای استدلال به اعتقادات بسیار قوی دینی مردم اشاره کرده کرد و افزود: «در وجه جمهوریت نیز اگر شفافیت، مبارزه با فساد، پیاده شدن مفاد قانون اساسی، تعمیق دمکراسی و عمل به خواست مردم تقویت شود» این مسئله از آسیب به نظام خواهد کاست.
حسن روحانی همچنین نیاز به برگزاری همه پرسی بر اساس اصل پنجاه و نه قانون اساسی در برخی مسائل مهم را یک ضرورت دانست و اجرای این اصل را «ضامن تثبیت و تقویت نظام» دانست.
من همان روحانی قبل هستم و تغییری نکرده ام
روحانی در پاسخ به سوالی در باره کاهش محبوبیت خود و اینکه برخی ها معتقدند او نسبت به گذشته تغییر کرده است، گفت: «مهم خدمت کردن است و اگر مردم ببینند ما در حال خدمت هستیم این مهم تر از محبوبیت است.»
آقای روحانی تاکید کرد که تفکرات او در سیاست خارجی هیچ تغییری نکرده و همچنان خواهان روابط مستحکم با جهان است. او با اینحال بدون نام بردن از رئیس جمهوری و دیگر مسئولان کاخ سفید تصریح کرد: «با فردی که مقابل مردم ایران یاوه گویی می کند نمی توان نرم بود. در برابر متکبر نباید تواضع کرد. لحن امروز ما در باره آمریکا با سالهای قبل یکسان نیست زیرا این آمریکا است که رویکرد خود را نسبت به ایران و مردم ایران تغییر داده است.»
حسن روحانی همچنین گسترش دسترسی به اینترنت پرسرعت، حمایت از اشتغال در فضای مجازی، تاکید بر ایجاد بسترهای مناسب جهت آزادی های اجتماعی و احترام به حق مردم برای اعتراض را همانی سیاست هایی دانست که به گفته او پیشتر نیز بر آن تاکید شده بود.
آقای روحانی چرخش خود به جناح راست را تکذیب کرد و هر گونه تندروی را به ضرر همه دانست.