به گزارش ایسنا، یک ماه مانده به سالگرد آتش سوزی سال گذشته در جنگلهای ارسباران، آتش باز هم به جان جنگل افتاد و خطایی انسانی و نه چندان اخلاقی، باعث سوختن بخشهایی از جنگل در «قره تکانلو»، «مسجدلو» و «احمدلو» در شهرستان خداآفرین به مدت سه روز شد.
آتش ساعت ۴ روز سه شنبه، هفدهم تیر ماه از مراتع مشجر مشرف به جنگلهای ارسباران در منطقه «قراتکانلو» شروع شد و پس از تلاش نیروهای امدای و مهار چند ساعته، این بار از سه نقطه شروع شد. صعبالعبور بودن منطقه، گرمای هوا و وزش باد کار مهار آتش را با دشواری روبهرو کرده بود، آتش قصد عقب نشینی نداشت.
با وجود تلاش بیوقفه ۱۵۰ نفر، آتش تا قبل از رسیدن بالگرد بسکتدار سپاه به طور کامل مهار نشد، واکنش سریع و اعزام سریع بالگرد و هماهنگی بین دستگاهی در حادثه این بار، از نقاط قوتی بود که جای خالی آن در حادثه سال گذشته باعث سوختن بخشهای زیادی از جنگلهای ارسباران شد.
جنگلهای ارسباران در مقایسه با جنگلهای شمال کشور از کوچکترین امکاناتی برای محافظت و جلوگیری از آتش سوزی برخوردار نیستند و شاید اگر آتش سوزی سال گذشته هم اتفاق نمیافتاد، ارسباران همچنان یکی از محرومترین جنگلهای کشور باقی میماند، چنانچه گویی درختان شمال، رنگینتر از درختان ارسباران هستند، در حالی که جای خالی برنامهای همچون برنامه جامع صیانت از جنگلهای شمال کشور و طرح تنفس و صیانت از جنگل، از جور تبر گرفته تا ظلم آتش آسیبهای زیادی را به جنگلهای ارسباران وارد کرده است.
مدیر کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی با اشاره به مصوبه صیانت از جنگلهای شمال، گفت: نیروهای یگانهای حفاظتی در پاسگاههای حفاظتی جنگلهای شمال وظیفه حفظ، نگهداری و توسعه جنگلهای شمال را برعهده دارند، اما در آذربایجان شرقی اصلا چیزی به نام نیروهای اطفاء حریق و نیروهای حفاظت از جنگل وجود ندارد و در مواقع آتش سوزی، همکاران اداری ما در اداره کل منابع طبیعی برای اطفاء حریق اعزام میشوند.
رحیم مهردادی با بیان اینکه وظیفه داریم تا در کنار انجام وظایمان اجازه ندهیم حتی یک اصله درخت و یک هکتار از جنگل هم تخریب شود، افزود: اداره کل منابع طبیعی استان، اداره منابع طبیعی شهرستان و پاسگاههای حفاظتی در جنگلهای شمال همگی وظیفه حفاظت از جنگلها را بر عهده دارند، پاسگاههای حفاظتی به طور ۲۴ ساعته در طول سال و چه حریق باشد و چه نباشد، در جنگلهای شمال مستقر هستند که وظیفه حفاظت از جنگل، جلوگیری از قاچاق چوب و اطفاء حریق و … را انجام میدهند، اما چنین امکاناتی در جنگلهای سایر استانها وجود ندارد.
مهردادی همچنین پس از آتش سوزی اخیر جنگلهای ارسباران در گفتوگو با خبرنگاران با بیان اینکه همتی که در بین تمامی عوامل دخیل در مهار آتش سوزی هفدهم تیر ماه دیده شد، از بروز فاجعهای بزرگ جلوگیری کرد، گفت: پیگیریهای نماینده ولی فقیه در استان و استاندار آذربایجان شرقی و نمایندگان استان، سبب اعزام دو فروند هلی کوپتر به منطقه برای هلی برن نیروها و آب پاشی شد.
وی خاطرنشان کرد: ورود و خروج به منطقه به قدری سخت بود که باید برای ورود و خروج به آن ۱۵ الی ۲۰ کیلومتر دور می زدیم و امکان برگشت از نقطه ورود وجود نداشت، صخرهها نیز طوری بودند که امکان ایستادن فرد روی آن هم سخت بود چه رسد به انجام عملیات اطفاء، از این رو از روش هلی برن و آب پاشی استفاده کردیم.
او با اشاره به انواع آتش سوزی در جنگلها، گفت: آتش سوزی سطحی، تنهای و تاجی و زیرزمینی از انواع حریقهای جنگلی هستند که نوع زیرزمینی آن تا به حال در منطقه ما اتفاق نیفتاده است، علل اصلی آتش سوزیهای تنهای و سطحی عوامل انسانی عمدی یا غیرعمدی هستند.
مدیر کل منابع طبیعی آذربایجان شرقی تاکید کرد: ممانعت از ورود و رفت و آمد افراد اعم از بهرهبردار، اهالی منطقه و گردشگران ممکن نیست، اما خواهش میکنیم حداقلهای ایمنی را رعایت کرده و یا آتش روشن نکنند و یا هنگام ترک جنگل از خاموشی کامل آن اطمینان حاصل کنند، تصاویر و مستندات ما نشان میدهد که آتشهایی که افراد برافروختهاند، از علل وقوع آتش سوزی در جنگلها هستند که عمدی یا سهوی بودن آن نیاز به بررسی دارد، اما مهم، آسیب دیدن جنگل است.
او بیان کرد: متولیان حقوق عامه پیگیر هستند و بنا به اعلام دادستان شهرستان خداآفرین عاملان آتش سوزی در یکی از سه نقطه شناسایی و دستگیر شدهاند.
وی افزود: آموش بهرهبرداران و تعیین و سازماندهی تعدادی از افراد بومی به عنوان قرقبان در جنگل نیز از جمله اقدامات اداره کل منابع طبیعی استان برای حفاظت از جنگلهای ارسباران است، علاوه بر ۱۶۴ هزار هکتاری که از آن به نام ارسباران یاد میشود، ۵۸۰ هزار هکتار نیز پراکنده بوده و محل آتش سوزی اول با محل دوم یک الی دو کیلومتر فاصله داشته تا سه ساعت زمان برای گذر از صخرهها و اطفاء حریق لازم است که در مورد حریق روز سه شنبه نیز این طور بود.