شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه ایالات متحده را برای گسترش تحریم تسلیحاتی علیه ایران رد کرد
به گزارش اسپوتنیک، مایک پومپئو وزیر امور خارجه آمریكا، اظهار داشت: شورای امنیت سازمان ملل پیش نویس قطعنامه آمریكا را برای گسترش تحریم تسلیحاتی علیه ایران رد كرده است.
به گفته دایان تریانشاه جانی نماینده دائم اندونزی در سازمان ملل، با ریاست شورای امنیت، تنها دو کشور به این قطعنامه رای دادند: ایالات متحده و جمهوری دومینیکن. روسیه و چین با هم نیز در برابر این قطعنامه مخالفت کردند و ۱۱ عضو شورای امنیت باقیمانده رای ممتنع دادند.
پومپئو با اظهار نظر در مورد نتایج رأی گفت: شورای امنیت سازمان ملل “نتوانست به وظیفه اساسی خود برای حفظ صلح و امنیت” متعهد شود.
وزیر امور خارجه آمریكا در بیانیه ای گفت: شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه معقولی را برای تمدید تحریم تسلیحات ۱۳ ساله علیه ایران رد كرد و راه را برای بزرگترین كشور حامی تروریسم در جهان برای فروش و خرید اسلحه باز كرد.
در همان زمان، رئیس وزارت امور خارجه آمریکا، شورای امنیت سازمان ملل را به “عدم توانایی در تصمیم گیری قاطع به نفع حمایت از صلح و ثبات بین المللی” متهم کرد.
پومپئو همچنین قول داد كه همچنان به فعالیت خود ادامه دهد تا مانع از فروش و خرید آزادانه اسلحه هایی شود كه قلب اروپا، خاور میانه و جهان را تهدید می كند.
بر اساس توافق نامه ها، در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، مراحل مجوز تهیه سلاح به ایران موقتی است و از ۱۸ اکتبر منقضی می شود. ایالات متحده اصرار دارد که تحریم را گسترش دهد.
پیش نویس قطعنامه رد شده به شورای امنیت سازمان ملل برای تصمیم گیری پیشنهاد شده است که بر اساس آن تعدادی از مقررات قطعنامه ۲۲۳۱ قبلاً تصویب شده، صرف نظر از مدت زمان اعتبار آنها، ادامه خواهد یافت تا تصمیم شورای امنیت در غیر این صورت تصمیم بگیرد.
این مقررات مربوط به معرفی یک پروسه اجازه برای تهیه تجهیزات نظامی به ایران است. به طور خاص، فرض بر این بود كه تنها با تصویب شورای امنیت سازمان ملل، ایران می تواند هرگونه تانک، وسایل نقلیه جنگی زرهی، سیستم توپخانه كالیبر بزرگ، هواپیماهای جنگی و هلیكوپترها، ناوهای جنگی، موشک یا سیستم موشکی از جمله قطعات یدکی مربوطه را تأمین یا انتقال دهد.
قطعنامه رد شده همچنین پیشنهاد كرده است كه یک زمان نامحدود (تا تصمیم شورای امنیت در غیر اینصورت تصویب نگردد) مقرر شود كه كشورها را ملزم به اعمال محدودیت ورود به افرادی كنند كه مقررات مربوط به صادرات اسلحه به ایران را نقض كرده اند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه، پیش از این بر عدم وجود زمینه های عینی برای مطرح كردن مسئله تحریم تسلیحاتی علیه ایران تأكید كرده بود.
وی خاطرنشان کرد: “رویه مجوز برای تأمین تجهیزات نظامی” به ایران موقتی است؛ این کار برای اجرای توافقات حاصل از سال ۲۰۱۵ انجام شد که امروز دیگر اهمیتی ندارد.
همانطور که وزیر خارجه یادآور شد، اعمال محدودیت در عرضه سلاح به ایران پس از ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ هرگز در نظر گرفته نشده بود و هیچ دلیل قانونی یا دیگری برای تجدید نظر در این تفاهم وجود ندارد.
ایران و شش مذاکره کننده بین المللی در ژوئیه ۲۰۱۵ به توافق تاریخی رسیدند تا مشکل دیرینه برنامه اتمی ایران را برطرف کند. مذاکرات چند ماهه با تصویب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به پایان رسید که اجرای آن تحریم های اقتصادی و مالی قبلاً تحمیل شده را از شورای امنیت سازمان ملل، ایالات متحده و اتحادیه اروپا به طور کامل حذف می کند. در این توافق، از جمله موارد دیگری نیز برای ایران افزوده شد، به شرط آنكه تحریم تسلیحاتی در مدت ۵ سال از ایران برداشته شود، اما فقط با اجازه شورای امنیت سازمان ملل عرضه اسلحه زودتر امكان پذیر می شد.
این توافق نامه به شکل اصلی خود حتی سه سال هم دوام نیاورد؛ در ماه مه ۲۰۱۸، ایالات متحده با اعلام خروج یک جانبه از آن، تحریم های سختی علیه تهران وضع کرد.