آذربایجان دموکرات فرقه سی

Azərbaycan Demokrat Firqəsi

فرقه دموکرات آذربایجان

دکتر محمد ملکی درگذشت

عمار ملکی فرزند دکتر ملکی با تایید این خبر در حساب کاربری توییتر خود نوشت: «چراغ خانه خاموش شد، حسرت دیدار ابدی گشت. هنوز سر از سوگ مادر برنداشته بودیم که پدرم، جان و جانان جدامانده من، درگذشت. مبارز خستگی‌ناپذیر راه آزادی و یاور آزادی‌خواهان ایران به آرامش ابدی رسید.»

دکتر محمد ملکی در بیستم تیرماه ۱۳۱۲ در تهران به دنیا آمد و در تمام سال‌های تحصیل و فعالیت‌های خود به مبارزه مشغول بود.

دوران سرپرستی دانشگاه تهران توسط او تنها دوره‌ای بود که به اصرار او به صورت شورایی متشکل از استادان، دانشجویان و کارمندان اداره می‌شد و این شوراها، خود رئیس دانشکده و در نهایت رئیس دانشگاه را تعیین می‌کردند.

محمد ملکی در مسیر مبارزه و تلاش برای رسیدن به یک حکومت دموکراتیک از سال ۱۳۶۰ بصورت مداوم بازداشت و زندانی شد.

در آخرین نوبت بازداشت او در سال ۱۳۸۸ و در جریان اعتراضات مردمی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ ۳۱ مرداد با حکم قاضی حداد و توسط ماموران وزرات اطلاعات بازداشت و ۱۹۱ روز را در زندان گذراند.
دکتر محمد ملکی (زاده  ۲۰ تیرماه ۱۳۱۲ تهران –  درگذشته ۱۱ آذر ۱۳۹۹ تهران)

دکتر محمد ملکی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تجریش و دارلفنون گذراند و سپس در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ادامه تحصیل داده.در سال ۱۳۴۰ در رشته بهداشت و صنایع غذایی فارغ‌التحصیل شده و بلافاصله به تدریس در دانشگاه تهران مشغول گردید. وی دوره‌های تخصصی این رشته را در اتریش و انگلستان گذراند. از سال ۱۳۳۰ فعالیت‌های سیاسی را در سال‌های آخر دبیرستان آغاز کرد و در جنبشهای دانشجویی و نهضت مقاومت ملی و جبهه ملی ایران اول ادامه داد. در سال ۱۳۳۲ در ارتباط با ورود ریچارد نیکسون و فعالیت‌های دانشجویی دستگیر و به زندان  افتاد. بعد از آزادی  همچنان به مبارزه علیه رژیم شاه ادامه داد. در جریان انقلاب رابط ایران و خارج از کشور در ارتباط با دانشجویان و دریافت پیام‌های آیت‌الله خمینی و تکثیر و توزیع آن‌ها بود. تحصن‌های استادان دانشگاه‌ها و روحانیت در دانشگاه تهران با هماهنگی ملکی انجام شد.

بعد از پیروزی انقلاب با اصرار آیت الله سید محمود طالقانی و حکم شورای انقلاب، مسئولیت ریاست دانشگاه تهران را پذیرفت. 

دوران سرپرستی دانشگاه تهران توسط محمد ملکی تنها دوره‌ای بود که با اصرار وی به صورت شورایی متشکل از استادان، دانشجویان و کارمندان اداره می‌شد و این شوراها، خود رئیس دانشکده و در نهایت رئیس دانشگاه را تعیین می‌کرند که ایشان پس از تشکیل این شوراها مجدداً به ریاست دانشگاه انتخاب شد. بعد از درگیریها و مشکلاتی که گروه‌ها ی فشار برای دانشگاه‌ها به وجود آوردند به بهانه انقلاب فرهنگی، که دکتر ملکی همواره از آن به نام کودتای فرهنگی یاد می‌کرد ،دانشگاه‌ها به مدت سه سال تعطیل شد.

زندانی همه ادوار

با مخالفت و انتقادی که ایشان در جهت بسته شدن دانشگاه‌ها مطرح کرد، در ۱۲ تیرماه ۱۳۶۰ دستگیر شد ابتدا به اعدام و سپس به ۱۰ سال زندان محکوم گردید. در این مدت  شرایط بسیار سختی را به لحاظ شکنجه روحی و جسمی متحمل گردید.
پس از آزادی از زندان تقاضای بازنشستگی از دانشگاه را ارائه کرد که مورد موافقت قرار گرفت . پس از آن  به فعالیت‌های فرهنگی، علمی، اجتماعی و تدریس در دانشگاه آزاد اسلامی و کارهای تحقیقاتی در زمینه تخصصی خود پرداخت. در این زمینه به تأسیس آزمایشگاه و مراکز تحقیقاتی و بهداشتی در کارخانجات مختلف صنایع غذایی مبادرت ورزید. همچنین وی بعد از انتقاد از مدیریت دانشگاه آزاد از تدریس در این دانشگاه نیز محروم شد.

در تاریخ ۲۱ اسفند ۱۳۷۹ در منزل محمد بسته نگار، داماد آیت الله محمود طالقانی به همراه تعدادی از اعضای شورای فعالان ملی و مذهبی بازداشت و به مدت 6 ماه در سلول‌های انفرادی (یک متر در دو متر) زندانی پس از حدود ۷ ماه آزاد و در یک دادگاه غیرعلنی محکوم به ۷ سال زندان تعلیقی گردید

محمد ملکی در جریان اعتراضات مردم ایران به نتایج انتخابات ریاست جمهوری 1388 به انتقاد از وضع موجود پرداخت. در تاریخ شنبه ۳۱ مرداد ۱۳۸۸، دستگیر و پس از تحمل ۱۹۱ روز حبس، در روز دوشنبه مورخ ۱۰ اسفند ۱۳۸۸ با قرار کفالت آزاد شد. دکتر ملکی از بیماری های متعددچون سرطان پروستات ، بیماری دیابت و نارسایی‌های قلبی نیز رنج می‌برد .

در ۱۲ خرداد ۱۳۹۶ محمد ملکی توسط دولت ایران از ترک کشور برای دیدار با فرزندانش از جمله منع شد. مقامات امنیتی اورا که از چندین مشکل جدی سلامتی از جمله بیماری‌های دیابت و سرطان پروستات رنج می‌برد، از پیوستن به خانواده خود در خارج محروم کرده‌اند.

دکتر محمد ملکی همواره در طول حیات پر فراز و نشیب خود  با قربانیان نقض حقوق بشر اعلام همبستگی نموده و تلاش می‌کرد از فعالیتهای ازادیخواهانه طیف های مختلف سیاسی حمایت نماید.

فعالیت‌های فرهنگی

در رابطه با کارهای علمی، فرهنگی کتاب‌ها و مقالات متعددی از ملکی به چاپ رسیده که تعدادی از مقالات و اشعار ایشان از طرف وزارت ارشاد مجوز انتشار نیافته‌است. از کتاب‌های منتشر شده، کتاب «دانشگاه و جای امپریالیسم» ،«مجموعه اشعار پیامبر آگاهی»، «قصه بودو نبود» که داستان مبارزه مردم فلسطین و انتفاضه برای کودکان به صورت شعر  و شورا در اسلام می‌باشد، مجموعه مقالات و یادداشتهای سیاسی  ـ اجتماعی در دو جلد به نام «دیروز و امروز» ـ که جلد دوم آن اجازه چاپ نیافته‌است ـ را می‌توان نام برد.  از دکتر ملکی همچنان مقالات بسیاری در مطبوعات و شبکه های اجتماعی منتشر شده است.

Facebook
Telegram
Twitter
Email