به گزارش همشهریآنلاین مرکز آمار و اطلاعات راهبردی وزارت کار در آخرین گزارش خود اعلام کرده تعداد مردان سرپرست خانوار از ۱۸ میلیون و ۳۶۰ هزار نفر در سال ۹۰ به ۲۲ میلیون و ۱۶۸ هزار نفر در سال ۹۸ رسیده، در حالی که در این مدت تعداد زنانی که خرج خود و خانواده تحت سرپرستیشان را تامین میکردند از ۲ میلیون و ۷۷۳ هزار نفر در سال ۹۰ به ۳ میلیون و ۵۱۷ هزار نفر افزایش یافته است.
این آمارها نشان میدهد در یک بازه زمانی ۸ ساله که ایران در بیشتر سالهای آن با رشد منفی اقتصادی، بهویژه بر اثر تحریمها مواجه بوده، رشد خانوارهای دارای مردان سرپرست خانوار ۲۰,۶درصد بوده، در حالی که خانوارهای دارای زنان سرپرست خانوار و خودسرپرست، رشدی ۲۷درصدی داشته است. در چنین وضعیتی مردانه شدن بازار کار ایران و افزایش نرخ بیکاری در بین زنان، بر اثر شیوع کرونا و تشدید تحریمها در دو سال گذشته، تهدیدی جدی است که معیشت و سلامت خانوارهایی را که زنان وظیفه امرار معاش آن را عهده دارند، تحت تأثیر قرار داده است.
بر اساس اعلام وزارت کار بالاترین نرخ بیکاری در بین زنان سرپرست خانوار مربوط به استانهای بوشهر ۱۷,۵درصد، البرز ۱۴,۸درصد و سیستان و بلوچستان ۱۳,۸درصد است، در مقابل نرخ بیکاری زنان سرپرست خانوار در استانهای آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی، اردبیل، ایلام، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، خوزستان، زنجان، سمنان، فارس، قزوین، کردستان، کرمان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان و یزد صفر برآورد شده است.
بر همین اساس بیشترین درصد زنان خودسرپرست هرگز ازدواج نکرده، بهترتیب مربوط به استانهای بوشهر ۱۸درصد، خوزستان ۱۲,۳درصد، هرمزگان ۱۱,۲درصد و کمترین هم مربوط به استانهای مازندران و قم (صفر درصد) و گلستان ۶دهم درصد بوده است. شاخص نسبت زنان سرپرست خانوار به کل سرپرست خانوار برحسب گروههای سنی هم نشان میدهد که در سال ۹۸ بیشترین درصد زنان سرپرست خانوار بهترتیب مربوط به ردههای سنی کمتر از ۱۵ سال و پس از آن مربوط به زنان ۷۰ تا ۷۴ساله بوده و کمترین هم به گروههای سنی ۳۰ تا ۳۴ ساله و ۲۵ تا ۲۹ساله اختصاص دارد؛ آماری که نمایانگر این واقعیت است که در سال ۹۸ تعداد ۴۹۸ دختر زیر ۱۵ سال مسئولیت سرپرستی خانواده خود را داشتهاند.