رسانههای شرکتی ایالات متحده همیشه حملات نظامی اسرائیل به فلسطین اشغالی را به گونهای گزارش میکنند که گویی ایالات متحده یک بیطرفِ بیگناه در این مناقشات است. در واقع، اکثریت بالایی از مردم آمریکا دهههاست که در نظرخواهیها از ایالات متحده میخواهند تا در اختلاف اسرائیل – فلسطین بیطرف بماند.
اما رسانهها و سیاستمداران ایالات متحده تقریباً در همه جنگها به شکلی نامتناسب و بیرویه با سرزنش فلسطینیها، به مثلاً بیطرفی خودشان خیانت میکنند و آشکارا تمام حملات غیرقانونی اسرائیل را به عنوان پاسخ به رفتار فلسطینیها توجیه مینمایند. فرمول کلاسیک مقامات و مفسران آمریکایی این است که «اسرائیل حق دارد از خود دفاع نماید» و هرگز حتی وقتی اسرائیلیها در حال قتل عام صدها غیرنظامی فلسطینی، تخریب هزاران خانه فلسطینیان و تصاحب بیشتر زمینهای آنها هستند، «فلسطینیها حق دفاع از خود را ندارند».
خسارات جانی و مالی حملات اسرائیل علیه فلسطینیها خود به تنهایی گویا هستند:
– تا زمان نوشتن این مقاله (۱۸ ماه مه/ ۲۸ اردیبهشت)، در نتیجه حمله جدید اسرائیل به غزه حداقل ۲۰۰ نفر شامل ۵۹ کودک و ۳۵ زن کشته شدهاند، در حالی که موشکهایی که از غزه پرتاب شدهاند تنها ۱۰ نفر شامل دو کودک را در اسرائیل کشتهاند.
– در حملات سالهای ۲۰۰۸-۲۰۰۹ به غزه، اسرائیل ۱۴۱۷ فلسطینی را کشت، در حالی که دست و پا زدنها آنها برای دفاع از خود باعث کشته شدن ۹ اسرائیلی شد.
– در سال ۲۰۱۴، زمانی که اف۱۶های ساخت آمریکا حداقل ۵هزار بمب و موشک بر فراز غزه فروریختند و تانکها و توپخانه اسرائیل ۴۹هزار و ۵۰۰ گلوله، اغلب گلولههای سنگین ۶اینچی، هویتزر ام ۱۰۹ ساخت آمریکا شلیک کردند، ۲۲۵۱ فلسطینی کشته شدند و تنها ۷۲ اسرائیلی (اغلب از سربازان مهاجم به غزه) کشته شدند.
– در پاسخ به تظاهرات صلحآمیز «راهپیمایی بازگشت» در مرز غزه ـ اسرائیل در سال ۲۰۱۸، تکتیراندازان اسرائیلی ۱۸۳ فلسطینی را کشتند و بیش از ۶۱۰۰ نفر زخمی شدند که از آن میان ۱۲۲ نفر به قطع عضو، ۲۱ نفر به فلجی ناشی از قطع ستون فقرات و ۹ نفر به نابینایی همیشگی گرفتار آمدند.
هنگام حمله به یمن تحت رهبری عربستان و دیگر مسایل جدی سیاست خارجی، به دلیل پوشش اخبار گزینشی و تحریفشده رسانههای شرکتی آمریکا، بیشتر آمریکاییها در اینکه باید این حوادث را چگونه تحلیل کنند، دچار گیجی بودند. بسیاری با محکوم کردن هر دو طرف، برای تشخیص درستی و نادرستی این حوادث به خود زحمتی نمیدادند. تمرکز بیشتر آنها در عوض، همیشه متوجه مسایل و کمبودهایی است که در کشور خود با آنها دست به گریباناند و درک آنها برایشان آسانتر.
پس از آمریکاییها در مقابل دیدن تصاویر هولناک خونریزی، مرگ کودکان و خانههایی که در غزه به ویرانه تبدیل میشوند، انتظار چه پاسخی میشود داشت؟ اما رابطه غمانگیز این فجایع با آمریکاییها در پسِ گرد وغبار جنگ، تبلیغات و پوششهای رسانهای مغرضانه و بازاری، مسئولیت قابل توجه ایالات متحده در قتلعام و نابودی فلسطینیان است.
سیاستهای ایالات متحده در حمایت بلاشرط از اسرائیل به سه شکل نظامی، دیپلماتیک و سیاسی بحران و سبعیت اشغال این کشور را همیشگی کرده است.
در جبهه نظامی:
ایالات متحده از زمان تأسیس اسرائیل، ۱۴۶ میلیارد دلار، تقریباً همه آن در رابطه با بودجه نظامی این کشور، به اسرائیل کمک کرده است. اخیراً نیزهر ساله ۸/۳میلیارد دلار به اسرائیل کمک نظامی میکند.
ایالات متحده در عین حال بزرگترین فروشنده سلاح به اسرائیل است و زرادخانه نظامی این کشور شامل ۳۶۲ هواپیمای نظامی اف۱۶ و صد هواپیمای نظامی دیگر از جمله ناوگان جدید در حال گسترش اف۳۵اس؛ حداقل ۴۵ هلیکوپتر تهاجمی آپاچه؛ ۶۰۰ هویتزر ام۱۰۹ و ۶۴ سکوی پرتاب موشک ام۲۷۰ همگی ساخت آمریکا هستند. هماکنون، اسرائیل بسیاری از تسلیحات اهدایی آمریکایی را در بمبارانهای نابودکننده علیه غزه استفاده میکند.
اتحاد نظامی ایالات متحده با اسرائیل همچنین شامل تمرینهای مشترک نظامی و تولید مشترک موشکهای نقطهزن و سایر سیستمهای تسلیحاتی میشود. ارتش آمریكا و اسرائیل در زمینه فنآوری هواپیماهای بدون سرنشین، كه توسط اسرائیلیها در غزه آزمایش شد نیز همکاری دارند. ایالات متحده نیز در سال 2004، از نیروهای با تجربه اسرائیلی در سرزمینهای اشغالی خواست تا به نیروهای عملیات ویژه ایالات متحده جهت مقابله با مقاومت مردمی در برابر اشغال نظامی خصمانه ایالات متحده در عراق آموزشهای تاكتیكی بدهند.
ارتش ایالات متحده تسلیحاتی به ارزش ۸/۱میلیارد دلار را هم برای استفاده در جنگهای آینده ایالات متحده در خاورمیانه، در شش نقطه در خاک اسرائیل انبار کرده است. در جریان حمله اسرائیل به غزه در سال 2014 ، کنگره ایالات متحده حتی همان زمان که تحویل برخی از سلاحها به اسرائیل را معلق کرد ، اما تحویل ذخایر گلوله خمپاره 120 میلیمتری و مهمات برای پرتاب نارنجکهای 40 میلیمتری از انبارهای ایالات متحده برای استفاده اسرائیل علیه فلسطینیها در غزه را تصویب کرد.
از نظر دیپلماتیک:
ایالات متحده در شورای امنیت سازمان ملل متحد 82 بار از حق وتو خود استفاده کرده است. 44 مورد از این وتوها برای محافظت از اسرائیل در برابر مسئولیت این کشور در قبال جنایات جنگی یا نقض حقوق بشر بوده است. در تک تک موارد، گرچه چند کشور دیگر هم گاهاً رأی ممتنع دادهاند، اما ایالات متحده تنها رأی مخالف این قطعنامهها را داشته است.
حق وتو یک امتیاز استثنایی برای ایالات متحده به عنوان عضو دایمی شورای امنیت میباشد. اما تصمیم آمریکا برای سوءاستفاده از این امتیاز برای حمایت از متحد خود اسرائیل، به این کشور قدرت فوقالعادهای بخشیده که از به نتیجه رسیدن تلاشهای جهانی برای پاسخگو کردن دولت اسرائیل به دلیل فعالیتهایش تحت قوانین بینالمللی ممانعت میکند.
نتیجه این پشتیبانی بدون قید و شرط دیپلماتیک ایالات متحده از اسرائیل، تشویق فزاینده اسرائیلیها به رفتارهای بربرمنشانه با فلسطینیان بوده است. در نتیجه بستن راههای شورای امنیت برای پاسخگو کردن اسرائیل توسط ایالات متحده، این کشور هر روز بخشهای بیشتری از اراضی فلسطین را در کرانه باختری و بیتالمقدس شرقی تصرف میکند؛ فلسطینیهای بیشتری را از خانههای خود بیرون میراند؛ و به مقاومت مردم غیرمسلح با خشونتی روزافزون، بازداشت و تحمیل محدودیت بیشتر بر زندگی روزمره آنها پاسخ میدهد.
از نظر سیاسی:
در جبهه سیاسی هم برخلاف حمایت اکثر آمریکاییها از بیطرفی در اختلافات، «کمیته امور مشترک آمریکا و اسرائیل» (ایپک) و سایر گروههای کارچاقکن طرفدار اسرائیل نقش فوقالعادهای در رشوه دادن و تهدید سیاستمداران ایالات متحده برای حمایت بدون قید و شرط از اسرائیل داشتهاند.
نقش کمکهای مالی در کارزارهای انتخاباتی و کارچاقکنهای سیاسی در سیستم فاسد سیاسی ایالات متحده، ایالات متحده را در مقابل این نوع اِعمال نفوذها و تهدیدها، به شکل ویژهای آسیبپذیر ساخته است. تفاوتی نمیکند که این نقش توسط انحصارات و گروههای صنعتی مانند مجتمع نظامی-صنعتی و بیگ فارما (غولهای داروسازی.-م) ایفا شود یا توسط گروههایی مانند انجمن ملی تسلیحاتNRA و «ایپک» که بهخوبی از نظر مالی تأمین شدهاند، و در سالهای اخیر هم سوداگرانی به نفع عربستان سعودی و امارات متحده عربی.
درست چند هفته قبل از آخرین حمله به غزه در دوم اردیبهشت، اکثریت قریب به اتفاق نمایندگان کنگره، 330 نفر از 435 نماینده، نامهای در مخالفت با هرگونه کاهش یا تعیین شرط و شروط برای کمکهای مالی ایالات متحده به اسرائیل خطاب به رئیس و عضو ارشد کمیته اعتبارات مجلس امضا کردند. این نامه نمایش قدرتی بود از سوی «ایپک» و نیز کنار زدن درخواست تعدادی از نمایندگان مترقی حزب دموکرات برای مشروط کردن یا محدود کردن این کمکها به اسرائیل.
رئیسجمهور جو بایدن، که در حمایت از جنایات اسرائیل ید طولانی دارد، در واکنش به آخرین قتل عام اسرائیل با اصرار بر «حق دفاع از خود» اسرائیل، احمقانه ابراز امیدواری کرد که «این دیر یا زود تمام خواهد شد». سفیر وی در سازمان ملل متحد نیز به شکلی شرمآور از درخواست آتشبس در شورای امنیت سازمان ملل جلوگیری نمود.
سکوت و بدتر از آن واکنش رئیسجمهور بایدن و اکثر نمایندگان ما در کنگره در مورد قتل عام غیرنظامیان و ویرانی گسترده در غزه بیوجدانی است. صداهای مستقل مانند سناتور سندرز، و طلایب، عمر و اوکاسیو کورتز نمایندگان کنگره که با تمام توان در دفاع از فلسطینیان علناً صحبت میکنند، و همچنین اعتراضات گسترده در خیابانهای ایالات متحده در سراسر کشور، نشان میدهند که دموکراسی واقعی میتواند چگونه باشد.
سیاست ایالات متحده باید جهت بازتاب قوانین بینالمللی و تغییر نظر ایالات متحده به نفع حقوق فلسطین راهی معکوس طی کند. هر عضو کنگره باید تحت فشار قرار گیرد تا لایحه معرفی شده توسط «بتی مک کولومي نماینده گنگره را امضا کند. این لایحهای تأکید دارد، نباید کمک مالی ایالات متحده به اسرائیل «برای حمایت از بازداشتگاه نظامی فرزندان فلسطینی؛ تصرف و تخریب غیرقانونی املاک فلسطینیان؛ به زور آواره کردن غیرنظامیان در کرانه باختری؛ یا الحاق بیشتر سرزمینهای فلسطین به اسرائیل بر خلاف قوانین بینالمللی» استفاده شود.
همچنین كنگره باید تحت فشار قرار گیرد تا فوراً قانون كنترل صادرات اسلحه و قوانین «لیهی» (Leahy) را به اجرا بگذارد تا تأمین بیشتر سلاح آمریكایی برای اسرائیل را تا زمانی که از آنها برای حمله و كشتن غیرنظامیان استفاده میشود، متوقف نماید.
ایالات متحده نقش تعیینکننده و اساسی در فاجعهای دارد که چند دهه است مردم فلسطین در آن گرفتار شدهاند. اکنون رهبران و سیاستمداران ایالات متحده باید به مقابله با همدستی شخصی خود در بسیاری از این فجایع بپردازند و برای حمایت از حقوق بشر کامل برای همه فلسطینیان در حرکتی فوری و قاطعانه جهت سیاستگذاریهای آمریکا را معکوس نمایند.
مدیا بنیامین و نیکلاس جی.اس. دیویس
پاپیولار رزیستنس، ۱۸ ماه مه، ۲۰۲۱(۲۸ اردیبهشت۱۴۰۰)
برگردان: آزاده عسگری