سازمان حقوق بشر ایران اعلام کرد دست کم ۱۰۹ معترض بازداشتی در خطر صدور یا اجرای حکم اعدام قرار دارند. بر اساس این گزارش از آغاز جنبش «زن، زندگی، آزادی» تاکنون دستکم ۴۸۱ شهروند، از جمله ۶۴ کودک و ۳۵ زن، کشته شدهاند.
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران معترضانی که در خطر اعدام قرار دارند، به تفکیک استانها عبارتاند از: خوزستان: ۲۴ نفر؛ سیستان و بلوچستان: ۲۲ نفر؛ تهران: ۲۰ نفر؛ مازندران: ۱۰ نفر؛ اصفهان: ۸ نفر؛ آذربایجان غربی: ۷ نفر؛ گیلان: ۵ نفر؛ البرز: ۳ نفر؛ فارس: ۳ نفر؛ آذربایجان شرقی: ۲ نفر؛ چهارمحال و بختیاری: ۲ نفر؛ کرمانشاه: ۱ نفر؛ کردستان: ۱ نفر؛ خراسان رضوی: ۱ نفر.
در روزهای گذشته حکم اعدام چهار نفر از معترضان اجرا شده و واکنشهای جهانی را در پی داشته است. با اینحال صدور احکام اعدام کماکان ادامه دارد و مقامات جمهوری اسلامی بر ادامه اجرای اعدامها تاکید و اصرار دارند.
شمار کشتگان
بر اساس این گزارش کشتهشدگان از ۲۵ استان مختلف گزارش شدهاند که از آن میان بیشترین شمار کشتگان به ترتیب از استانهای سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، کردستان، تهران و مازندران بوده است: سیستان و بلوچستان ۱۳۱ نفر، تهران ۵۶ نفر، آذربایجان غربی ۵۴ نفر، کردستان ۵۳ نفر، مازندران ۳۹ نفر، گیلان ۲۵ نفر، کرمانشاه ۲۴ نفر، البرز ۲۴ نفر، اصفهان ۱۴ نفر، خوزستان ۱۲ نفر، فارس ۱۲ نفر، خراسان رضوی ۷ نفر، آذربایجان شرقی ۴ نفر، زنجان ۳ نفر، لرستان ۳ نفر، مرکزی ۳ نفر، قزوین ۳ نفر، همدان ۲ نفر، کهگیلویه و بویراحمد ۲ نفر، ایلام ۲ نفر، اردبیل ۲ نفر، بوشهر ۲ نفر، هرمزگان ۲ نفر، سمنان ۱ نفر و گلستان ۱ نفر.
بر اساس این گزارش به ترتیب روزهای ۳۰ شهریور /۲۱ سپتامبر)، ۳۱ شهریور/۲۲ سپتامبرو ۸ مهر /۳۰ سپتامبر، جمعه خونین زاهدان خونینترین روزهای قیام اخیر ملت ایران گزارش شدهاند. در آبان سال جاری جمعه ۱۳ آبان /۴ نوامبر با ثبت دستکم ۲۱ کشته، خونبارترین روز بود.
سازمان حقوق بشر ایران یادآوری کرده است که شمار کشتهشدگان ممکن است با توجه به گزارشهایی که این سازمان دریافت کرده و هنوز موفق به بررسی آنها نشده بیشتر باشد.
تشدید سرکوبها
سازمان حقوق بشر ایران همزمان با انتشار این گزارش، توجه جامعه مدنی ایران و جامعه جهانی را به تشدید سرکوبها از طریق دستگیریهای خودسرانه، آزارهای جسمی و جنسی در دوران بازداشت و بازجویی و صدور احکام فلهای جلب کرده است.
سازمان حقوق بشر ایران در این گزارش نوشته است که آزار جنسی معترضان دستگیرشده از بسیاری از نقاط ایران گزارش شده و لذا میتوان نتیجه گرفت که آزارهای جنسی نه «یک عمل خودسرانه»، بلکه «یک سازوکار سیستماتیک و هماهنگشده» از طرف حکومت است.
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران بازداشت یکصد نفر در استان سیستان و بلوچستان در یک روز و با یک اقدام طراحی شده باعث نگرانی است. بسیاری از بازداشت شدگان «اتباع بیگانه غیرمجاز» خوانده شدهاند در حالی که جمهوری اسلامی آنها را از داشتن شناسنامه محروم کرده است.
محمود امیریمقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران گفت:
«تعداد پرشماری از زندانیانِ کمتر شناختهشده در زندانهای ایران، بهخصوص در سیستان و بلوچستان، در خطر شکنجه و صدور احکام اعدام قرار دارند. نجات جان این زندانیان از طریق کارزارهای مردمی و فشار جامعه جهانی باید یکی از اولویتهای اصلی کنونی باشد. اقدامات تنبیهی جدید علیه نهادهای سرکوبگر، مانند سپاه پاسداران و بیت علی خامنهای در پاسخ به اعدامهای اخیر، و افزایش اعتراضات و کارزار در داخل و خارج کشور، میتوانند گامهای موثری در راستای نجات این زندانیان باشند.»
بر اساس گزارش سازمان حقوق بشر ایران بنابر تاکنون دادگاههای مختلف، عمدتا شعبههای دادگاههای انقلاب تهران و دیگر شهرها، برای ۶۷۰ تن از معترضان بازداشت شده رای «محکومیت» صادر کردهاند.
۲۰ دی ۱۴۰۱