خبرگزاری دولتی جمهوری اسلامی، ایرنا امروز ششم آبان (۲۸ اکتبر) از درگذشت آرمیتا گراوند، دانش آموز ۱۶ ساله ایرانی خبر داد.
بر پایه گزارشهای غیرحکومتی، نزدیک به یک ماه پیش، آرمیتا گراوند درون واگن مترو به سبب رعایت نکردن حجاب اجباری توسط یک «آمر به معروف» حکومتی مورد حمله قرار گرفت و در پی هل داده شدن توسط مامور، با سر «به لبه قطار برخورد کرد». وی پس از ۲۸ روز که در کما بود جان باخت.
خبرگزاریهای وابسته به جمهوری اسلامی ادعا کرده بودند که “آرمیتا گراوند به دلیل افت فشار خون تعادلش به هم خورده و سرش از پشت سر به لبه بیرونی ایستگاه برخورد کرده و مصدوم شده است“. اما برخی شاهدان عینی ماموران را مسئول قتل آرمیتا میدانند.
فیلمهایی از چگونگی ورود آرمیتا گراوند به داخل واگن مترو منتشر شد اما عفو بینالملل اعلام کرد ویدیوی منتشرشده “دستکاری” شده و یک فاصله ۳دقیقهای در آن وجود دارد.
افکار عمومی در شبکههای اجتماعی از مسئولین خواستند تا ویدیوی داخل واگن مترو را منتشر کنند اما علیرضا زاکانی، شهردار تهران ادعا کرد که “داخل واگنها دوربین وجود ندارد“.
خبرگزاری ایرنا مصاحبههایی از پدر و مادر آرمیتا گراوند منتشر کرد که منتقدان آن را شبیه به “اعترافات اجباری” دانستند.
در یکی از این مصاحبهها خانمی کنار شهین احمدی، مادر آرمیتا گراوند توضیحاتی درباره چگونگی حادثه ارائه میداد که شهین احمدی معترض به درستی این توضیحات شد. پس از این مصاحبه شبکه حقوق بشری ههنگاو از “بازداشت” شهین احمدی خبر داد که خبرگزاریهای دولتی تکذیب کردند.
همزمان با طرح پرسشها و ابهامات در باره اتفاقی که برای آرمیتا گراوند افتاده، روزنامه گاردین چاپ لندن به نقل از دو شاهد عینی “ضرب و شتم” بر سر حجاب او را با یک حجاببان زن در داخل واگن مترو تایید کرد.
عفو بینالملل نیز اعلام کرد که “به استناد گزارشهای منتشر شده و با اشاره به شواهد متعدد درباره مخفیکاری مقامهای جمهوری اسلامی در این باره، آرمیتا گراوند پس از حمله یک مامور اعمال حجاب اجباری به کما فرو رفته است“.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران، هم در گزارشی با اشاره به این که از اخبار غمانگیز در رابطه با آرمیتا گراوند ۱۶ ساله به شدت ناراحت شده است، از جمهوری اسلامی ایران خواسته بود که قوانین حجاب اجباری را فورا لغو کند .