در 28 نوامبر 2024، نشست سران سازمان پیمان امنیت جمعی به ریاست قاسم جومارت توکایف رئیس جمهوری قزاقستان در آستانه برگزارشد، در آن سران کشورهای عضوپیمان امنیت جمعی، دبیرکل سازمان، ایمانگلی تاسماگامبتوف (1) و رئیس ستاد مشترک، سرهنگ ژنرال آندری سردیوکوف، شرکت داشتند.
شرکت کنندگان در این نشست به طور مفصل در باره وضعیت نظامی-سیاسی درمنطقه مسئولیتها تبادل نظرنمودند.نتایج همکاری، چشم انداز توسعه بیشتردر سیستم امنیت جمعی را مورد بحث و بررسی قرار داده اند. نتایج بحث ها در بیانیه شورای امنیت جمعی که در این جلسه به تصویب رسید منعکس شده است.
سران کشورهای عضو به منظور توسعه بیشتر سیستم امنیت جمعی،تصمیماتی با هدف تقویت بیشتر روابط متحدین، افزایش هماهنگی سیاست خارجی و تجهیز نیروهای جمعی اتخاذ کردند. در پیروی از تصمیم قبلی اتخاذ شده سازمان پیمان امنیت جمعی در مورد ارائه کمک به جمهوری تاجیکستان برای تقویت مرزهای تاجیکستان و افغانستان، برنامه هدفمند بین دولتین تقویت مرزها تصویب شد که اجرای پیش بینی شده آن در سال 2025-2030 قرار دارد.
دربرنامه به مسائل مربوط به آمادگی برای جشن مشترک هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ بزرگ میهنی 1941-1945 گنجانده شد.
بسیارموضوعات دیگرنیزفعالیت های طرف قزاقستان را در دوران ریاست، مورد ارزیابی قرارداد. تصمیمی مبنی بر انتقال ریاست جمهوری قزاقستان به جمهوری قرقیزستان از اول ژانویه 2025 اتخاذ شد که در این رابطه صدیر جپاروف رئیس جمهور قرقیزستان اولویت های دوره ریاست جمهوری قرقیزستان در سازمان را ارائه داد. نشست بعدی در سه ماهه چهارم سال 2025 پیشنهاد شد.
پس از نشست سران کشورهای عضو 14 سند به امضا رسید.
به گفته ایمانگلی تاسماگامبتوف، دبیر کل سازمان پیمان امنیت جمعی، پیش نویس بیانیه شورای امنیت جمعی با در نظر گرفتن توسعه پویای وضعیت نظامی-سیاسی بین المللی تهیه شده است.
تاسماگمبتوف خاطرنشان کرد: این بیانگر موضع سازمان را در مورد مسائل جاری امنیت بینالملل با در نظر گرفتن اصول بنیادی فعالیتها و رویکردهای اصلی کشورهای عضو سازمان را در تعامل و همکاری بینالمللی با هدف تقویت امنیت جهانی و منطقهای منعکس میکند.
بیانیه شورای امنیت جمعی در رابطه با هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ بزرگ میهنی و تصمیم سازمان در مورد برنامه رویدادهای جشن هشتادمین سالگرد پیروزی در جنگ بزرگ میهنی نیز به امضا رسید.
همچنین تصمیم شورای امنیت جمعی در مورد برنامه بین دولت های هدفمند سازمان پیمان امنیت جمعی برای تقویت مرز تاجیکستان و افغانستان امضا شد.
پیش نویس پروتکل ها در مورد اصلاحات توافقنامه همکاری کشورهای عضو در زمینه حمل و نقل، نظامی و سایر تشکیلات و اموال منقول و همچنین محصولات نظامی مورخ 15 سپتامبر 2015 امضا شد. پروتکل اصلاحات توافقنامه در مورد وضعیت تشکیل نیروها و وسایل سیستم امنیت مورخ 10 دسامبر 2010تصمیم شورای امنیت جمعی سازمان در مورد تقویت بیشتر روابط متحدین در چارچوب سازماندهی معاهده امنیت جمعی اتخاذ شد. تصمیمی در مورد تقویت و توسعه همکاری های نظامی تصویب شد.
تصمیم شورای امنیت جمعی در مورد لیست مدلهای استاندارد مدرن و امیدوارکننده تسلیحات نظامی و تجهیزات ویژه که برای تجهیز نیروهای واکنش سریع جمعی منطقه امنیت جمعی آسیای مرکزی پیشنهاد شده است و همچنین اسناد مالی تأیید شد. تاسماگامبتوف گفت: فعالیت های اقتصادی سازمان پیمان امنیت جمعی، بودجه سال 2025 سازمان و گزارش اجرای بودجه سال 2023 سازمان و همچنین ایجاد تغییراتی در بودجه سال 2024 پیش نویس پروتکل تصمیم در مورد ریاست سازمان، زمان و مکان نشست بعدی شورای قرار است در سه ماهه چهارم سال 2025 در قرقیزستان برگزار شود، تصویب شد.
( ОДКБ برگرفته ازسایت سازمان پیمان امنیت جمعی به زبان روسی.)
م . چابکی : 9آذر 1403 برابر با 29 نوامبر2024
توضیح:
*** سازمان پیمان امنیت جمعی/یک ائتلاف نظامی بیندولتی در اوراسیا شش کشور : ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان، روسییه تاجیکستان
داشت که در سال ۱۹۹۲ با نیروهای مسلح متحد کشورهای مشترکالمنافع پسا شوروی جایگزین شد.
(1) ایمانگلی تاسماگامبتوف درسازمان پیمان امنیت جمعی تاریخ23 نوامبر 2022، برای یک دوره سه ساله از اول ژانویه 2023 تا 31 دسامبر 2025) به سمت دبیر کل سازمان پیمان امنیت جمعی منصوب شد.
لینگ منابع با تصویر: