توافق آتشبس میان رژیم صهیونیستی و مقاومت فلسطین که با میانجیگری قطر، آمریکا و مصر حاصل شد، واکنشهای گستردهای در سطح بینالمللی برانگیخت. این توافق که از یکشنبه ۱۹ ژانویه (۳۰ دی) اجرایی خواهد شد، شامل تبادل اسرا و مراحل اولیه بازسازی غزه است.
طبق این توافق، ۳۳ اسیر اسرائیلی (زنده یا فوتشده) آزاد میشوند و رژیم اسرائیل نیز تعدادی از اسرای فلسطینی را آزاد خواهد کرد. این فرایند با هدف “تبادل اسرا و برقراری آتشبس پایدار” تعریف شده است.
واکنش رهبران منطقهای و جهانی
سید عبدالملک بدرالدین الحوثی، رهبر انصارالله یمن، این توافق را نتیجه شکست اسرائیل در برابر مقاومت مردم غزه توصیف کرد. او تأکید کرد که جنایات اسرائیل در غزه، از جمله تخریب زیرساختها و کشتار جمعی، در برابر دیدگان جهانیان رخ داده است.
نیچروان بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق، ابراز امیدواری کرد که این توافق به صلح دائمی در منطقه منجر شود. او از تمامی طرفها خواست به گفتوگو پایبند باشند.
جوزف عون، رئیسجمهور لبنان، نسبت به پایبندی اسرائیل به تعهدات خود ابراز تردید کرد و تأکید نمود که اجرای توافق نیازمند نظارت بینالمللی است.
اتحادیه اروپا و سازمانهای بینالمللی
اتحادیه اروپا این توافق را فرصتی برای کاهش بحران انسانی در غزه و بازسازی مناطق جنگزده دانست و بر ضرورت بازگشت آوارگان به خانههایشان تأکید کرد. سخنگوی اتحادیه از آمادگی این نهاد برای نظارت بر اجرای توافق و تسهیل کمکهای بشردوستانه خبر داد.
سازمان ملل هشدار داد که بازسازی غزه ممکن است تا سال ۲۰۴۰ به طول بیانجامد و هزینهای بالغ بر ۸۰ میلیارد دلار داشته باشد.
واکنش کشورهای اسلامی
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران با صدور بیانیهای، این توافق را نتیجه مقاومت و ایستادگی مردم فلسطین توصیف کرد و خواستار اقدامات فوری جامعه جهانی برای پایان نسلکشی در غزه شد. همچنین بر لزوم محاکمه سران اسرائیل به دلیل ارتکاب جنایات جنگی تأکید کرد.
وزارت خارجه عراق نیز این توافق را پیروزی مقاومت فلسطین دانست و حمایت خود از آرمانهای مردم فلسطین را اعلام کرد.
چین و اتحادیه عرب
چین از توافق آتشبس استقبال و بر تلاش برای کاهش تنشها و کمک به بازسازی غزه تأکید کرد.
اتحادیه عرب خواستار اجرای دقیق توافق و بازگشت اسرائیل به مرزهای پیش از جنگ ۱۹۶۷ شد. این نهاد بر اهمیت راهحل دوکشوری برای جلوگیری از تکرار فجایع گذشته تأکید کرد.
عفو بینالملل: اسرائیل باید سیستم آپارتاید را متوقف کند
دبیر کل سازمان عفو بینالملل اعلام کرده است که توافق آتشبس، گرچه نوری از امید برای فلسطینیها ایجاد کرده، اما این امید همچنان به طرز وحشتناکی به تعویق افتاده است. وی تأکید کرد: «اسرائیل باید سیستم وحشیانه آپارتاید را کنار بگذارد.»
الجزیره انگلیسی گزارش داد که اگنس کالامارد، دبیر کل عفو بینالملل، از ناکامی جامعه بینالمللی در اعمال فشار بر اسرائیل برای پایبندی به تعهدات قانونیاش و ارسال کمکهای بشردوستانه به غزه انتقاد کرده است.
کالامارد در بیانیهای اظهار داشت: «برای فلسطینیهایی که بهای سنگینی پرداختهاند، جایی برای جشن گرفتن وجود ندارد، زیرا هیچ تضمینی برای تحقق عدالت یا پرداخت غرامت برای جنایات وحشتناکی که متحمل شدهاند، ارائه نشده است»
وی همچنین افزود: «تا زمانی که دلایل اصلی این درگیریها مورد رسیدگی قرار نگیرد، نه فلسطینیها و نه اسرائیلیها نمیتوانند به آیندهای روشنتر که بر پایه حقوق، برابری و عدالت بنا شده باشد، امیدوار باشند. اسرائیل باید سیستم آپارتایدی را که برای تسلط و سرکوب فلسطینیها بهکار گرفته، پایان دهد و اشغال غیرقانونی سرزمینهای فلسطین را برای همیشه خاتمه بخشد.»