ولادیمیر پوتین و مسعود پزشکیان، روسای جمهور روسیه و ایران، پس از مذاکرات در کرملین، توافقنامه مشارکت راهبردی جامع بین دو کشور را امضا کردند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری ریانووستی، این سند جایگزین موافقتنامه پیشین “مبانی روابط و اصول همکاری بین روسیه و ایران” خواهد شد که در سال 2001 به امضا رسید.
کار بر روی این توافقنامه جدید از سال 2022 آغاز شد و در ژوئن سال گذشته، طرفین بر سر متن آن به توافق رسیدند. کرملین پیشتر اعلام کرده بود که این سند نمایانگر ارتقای روابط دوجانبه به سطح جدیدی است.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، تأکید کرد که این توافق علیه هیچ کشوری نیست و هدف آن تقویت توانمندیهای روسیه و ایران در نقاط مختلف جهان برای توسعه اقتصادی، حل مسائل اجتماعی و تضمین قابل اعتماد دفاعی است.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، اظهار داشت که این توافقنامه همه ابعاد همکاری بین دو کشور را در بر میگیرد و افزود: «این فقط یک سند سیاسی نیست، بلکه نقشه راهی برای آینده است.» وی در مقالهای برای ریانووستی، سه محور اصلی این توافق را اقتصاد، فناوری و روابط بشردوستانه عنوان کرد.
عراقچی همچنین خاطرنشان کرد که یکی از جنبههای مهم این سند، تقویت همکاریها در حوزه دفاعی و امنیتی خواهد بود. تکمیل کریدور حملونقل بینالمللی شمال-جنوب (ITC) و افزایش حجم مبادلات تجاری نیز در این قرارداد پیشبینی شده است.
بر اساس این توافق، تهران و مسکو قصد دارند در زمینه تولید، انتقال و صادرات انرژی همکاری کنند و انتقال فناوریهای نوین در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر را نیز مدنظر دارند.
به گفته عراقچی، این توافق شرایط سفر گردشگران بین دو کشور را سادهتر و زمینه را برای اجرای برنامههای فرهنگی مشترک فراهم میکند.
منبع: سایت جنگ و صلح به نقل از ریانووستی
لینک خبر