فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه تأکید کرد که سرنگونی حکومت بشار اسد باید با ایجاد یک دولت سکولار، غیرنظامی و غیرمتمرکز همراه باشد که بدون در نظر گرفتن مذهب یا قومیت، با تمام شهروندان بهطور برابر رفتار کند. او تصریح کرد که کردها نه بهدنبال خودمختاری، بلکه خواهان دولتی غیرمتمرکز هستند.
مظلوم عبدی، فرمانده «نیروهای دموکراتیک سوریه» (SDF)، که تحت رهبری کردها و مورد حمایت ایالات متحده آمریکا است، در مصاحبهای با آسوشیتدپرس اعلام کرد که اخیراً در دمشق با احمد الشرع، رئیسجمهور موقت سوریه، دیدار داشته است. به گفته او، دو طرف با میانجیگری برخی بازیگران، در حال مذاکره برای یافتن توافقهایی درباره آینده سوریه، از جمله وضعیت کردها، هستند.
فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه تأکید کرد که سرنگونی حکومت بشار اسد باید با ایجاد یک دولت سکولار، غیرنظامی و غیرمتمرکز همراه باشد که بدون در نظر گرفتن مذهب یا سوریه، از جمله وضعیت کردها، هستند.
حکومت ۵۴ ساله خاندان اسد در اوایل دسامبر به پایان رسید، زمانی که شورشیان تحت رهبری گروه اسلامگرای هیئت تحریر الشام (HTS) دمشق را تصرف کردند. سقوط بشار اسد در ۸ دسامبر (۱۸ آذر)، پس از نزدیک به ۱۴ سال جنگ داخلی که نیم میلیون کشته و نیمی از جمعیت کشور را آواره کرد، رقم خورد.
پس از این تحول، گروههای مخالف اسد در دمشق گرد هم آمدند و احمد الشرع را بهعنوان رئیسجمهور موقت منصوب کردند. این گروهها همچنین قانون اساسی مصوب سال ۲۰۱۲ را معلق و ارتش و نهادهای امنیتی سوریه را منحل کردند.
مظلوم عبدی سقوط حکومت را «گامی تاریخی» توصیف کرد و تأکید کرد که سوریه جدید باید بدون بازگشت حزب بعث و ایدئولوژی آن شکل بگیرد. او گفت:
«ما میخواهیم سوریهای جدید بسازیم که در آن حزب بعث احیا نشود و همه با هم کشور را به پیش ببریم.»
با این حال، درباره نشست هفته گذشته در دمشق که منجر به انتصاب احمد الشرع شد، عبدی اظهار داشت که نیروهای دموکراتیک سوریه در آن جلسه حضور نداشتند و نظری در مورد تصمیمات آن ندارند. وی تأکید کرد که مذاکرات میان نیروهای دموکراتیک سوریه و مقامات جدید دمشق همچنان ادامه خواهد داشت.
مظلوم عبدی تصریح کرد که کردهای سوریه خواهان جدایی از این کشور نیستند و قصد ندارند دولت یا پارلمان خودمختار مانند کردستان عراق تشکیل دهند. او گفت:
«سوریه عراق نیست و عراق سوریه نیست. شمال شرق سوریه هم کردستان عراق نیست.»
وی توضیح داد که مردم شمال شرق سوریه بهدنبال اداره محلی خود در قالب یک دولت غیرمتمرکز هستند.
با وجود اینکه بیشتر گروههای شورشی سوریه پس از سقوط اسد موافقت کردهاند که منحل شده و در ارتش و نهادهای امنیتی جدید ادغام شوند، اما نیروهای دموکراتیک سوریه تاکنون چنین تصمیمی نگرفتهاند. عبدی اظهار داشت که آنها خواهان ادغام در وزارت دفاع و استراتژی دفاعی سوریه هستند، اما جزئیات این روند نیاز به مذاکرات بیشتری دارد.
عبدی درباره آینده سوریه هشدار داد که با وجود تغییرات سیاسی، همچنان نگرانیهایی درباره قدرت گرفتن گروههای افراطی وجود دارد. او تأکید کرد که سوریه کشوری متنوع است و علاوه بر مسلمانان سنی، گروههای مذهبی و قومی دیگری از جمله مسیحیان، علویان، دروزیها، ایزدیها، عربها، کردها، ترکمنها و ارمنیها در آن زندگی میکنند.
او نسبت به احتمال تبدیل سوریه به یک دولت اسلامی تحت حاکمیت هیئت تحریر الشام ابراز نگرانی کرد، هرچند اشاره کرد که احمد الشرع در سالهای اخیر از مواضع سلفی-جهادی این گروه فاصله گرفته است. با این حال، گزارشهایی از سرکوب اقلیت علوی در سوریه منتشر شده که نگرانیها را افزایش داده است
مظلوم عبدی بار دیگر بر لزوم حضور نیروهای آمریکایی در سوریه تأکید کرد و گفت که خروج آنها میتواند به قدرتگیری دوباره داعش منجر شود. او خاطرنشان کرد که در سال ۲۰۱۹، دونالد ترامپ تصمیم به خروج بخشی از نیروهای آمریکایی از شمال شرق سوریه گرفت، اما این برنامه بعداً متوقف شد.
او در پایان تأکید کرد که نیروهای دموکراتیک سوریه در طول ۱۲ سال گذشته نقش مهمی در شکست داعش ایفا کردهاند و حقوق آنها باید در ساختار جدید سوریه تضمین شود.