“۲۵۰ هزار ابر میلیونر در ایران زندگی میکنند؛
در حالیکه ۶۰ درصد مردم در فقر به سر میبرند”
حسین راغفر در گفتوگو با ایلنا در مورد گزارش نشریه فوربس مبنی بر افزایش تعداد میلیادرهای ایرانی در سالهای اخیر اظهار داشت: دلیل این موضوع کاملا روشن است. الیگارشی داخل کشور یعنی گروه قلیلی که در قدرت نشستهاند و سیاستها را به نفع منافع خود تنظیم میکنند، عامل اصلی این موضوع هستند. این افراد از مریخ نیامدهاند، آنها داخل قدرت بوده و یا به نوعی به قدرت متصل هستند.
وی ادامه داد: متاسفانه نظام قدرت نیز برای این افراد تصمیم میگیرد نه برای مردم. از همین روی امروز با این بحران بزرگ روبهرو هستیم که از یک سو بیشترین تعداد ثروتمند منطقه در ایران است و از سویی بیشترین میزان فقر را داریم.
وی تصریح کرد: مسئله اساسی در این شکاف را باید در نظام تصمیمگیریهای اساسی جستجو کرد اما متاسفانه این آمادگی وجود ندارد. وقتی رئیس بانک مرکزی در مناظره انتخاتی لیست 11 نفر از ابربدهکاران بانکی را به رئیس قوه قضاییه میدهد یعنی قوه قضاییه قبلا از آنها اطلاع داشته و این تلقی ایجاد میشود که ارادهای در راستای مبارزه با دانهدرشتهایی که به نظام سیاسی وصل هستند شاید وجود ندارد و مادامی که این اراده وجود نداشته باشد، رشد نابرابریها نیز ادامه خواهد داشت.
استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا متذکر شد: با ادامه این روند چنین جامعهای چشمانداز روشنی نخواهد داشت و در کوتاهمدت با بیثباتی، ناآرامی، اعتراض و اعتصاب مواجه خواهد شد. بنابراین هر اقدامی برای حل مشکلات اقتصادی و کاهش نابرابریها وابسته به اقدام قاطع در برخورد با مفسدین دانهدرشتها است چون بدون این برخورد امکان اصلاحات اقتصادی منتفی است.
راغفر با اشاره به وجود پروندههای متعدد فساد در کشور مدعی شد: پروندههای قطوری برای شخصیتهای سیاسی وجود دارد که متاسفانه به تعطیلی رفته است و اقدام اساسی در این مورد صورت نگرفته است.
وی با اشاره به راهحلهای مبارزه با نابرابری گفت: اولین اقدام، برخورد قاطع با مفسدین اقتصادی است. نباید اینگونه گفته شود که برخورد با مفسدین، راهحل نیست در حالی که قطعا برخورد با این مفسدین، اعتماد به نظام سیاسی را تقویت میکند. راهحل دیگر اصلاح نظام تصمیمگیریهای اساسی است که منافع عموم مردم را با نگاه به آینده در بستر نظم جهانی دنبال کند.
استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا متذکر شد: قطعا راهحلهای مشخصی برای این موضوع وجود دارد منتهی عزم سیاسی آنگونه که انتظار میرود، دیده نمیشود. همانطور که گفتم یکی از نمادهای آن برخورد با مفسدین دانهدرشت است؛ کسانی که این ثروتهای بزرگ را از جیب مردم اندوختهاند. این الیگارشی با زد و بند، ثروتهای مردم را به بیرون از کشور منتقل کرده و هنوز هم چشم به تهمانده آن در نظام تصمیمگیریهای اساسی دارد
به گزارش دویچه وله، مجله فوربس از رشد انفجاری شمار میلیونرهای دلاری در ایران خبر میدهد
نشریه فوربس در مقالهای مینویسد، شمار افراد پردرآمد در سال ۲۰۲۱ در ایران بالای ۲۱ درصد رشد داشته است. به نوشته این مجله، ۲۵۰ هزار میلیونر در ایران زندگی میکنند و ۷۲ درصد افراد پردرآمد در رمزارزها سرمایهگذاری کردهاند.
رشد تعداد میلیونرهای دلاری در ایران در حالی که این کشور با تحریمهای وضع شده توسط آمریکا روبروست و درگیر پاندمی کروناست انفجاری بوده است.
در سال ۲۰۲۰ شمار افراد پردرآمد (افراد با درآمد خالص بالا) در ایران۲۱/۶ درصد رشد کرده است. میانگین جهانی این مقوله، در همین سال، ۶/۳ درصد بوده است.
بر اساس گزارش کاپژمینای (شرکت مشاوره فناوری اطلاعات) که روز ۲۹ ژوئن منتشر شد، در بازه زمانی ماه مارس تا ژوئن ارزش بازار ارز تهران در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۶۲۵ درصد افزایش داشته است.
۲۵۰ هزار ابرمیلیونر در ایران
این گزارش با اشاره به تحریمها و عدم سرمایهگذاریهای بینالمللی مینویسد که بسیاری از سرمایهداران ایرانی در بازار سهام سرمایهگذاری کردند و بازار پرتلاطم از آنها میلیونر ساخته است. کاپژمینای شمار ابرمیلیونرهای ایرانی را ۲۵۰ هزار نفر میداند که بیشتر آنها در تهران زندگی میکنند. به نوشته فوربس، شماری از طبقات ثروتمند در ایران پول خود را در بورس و استخراج رمز ارزها سرمایهگذاری کردند.
بورس و رمز ارز: دو دلیل رشد طبقه جدیدی از میلیونرها
به نوشته فوربس، دولت هم با تزریق سرمایه به بورس به ثروتمندتر شدن شماری محدود و رشد طبقه جدیدی از ثروتمندان کمک کرد. بنا بر این نوشته، برق ارزانقیمت در ایران و شرایط مطلوبی که برای استخراج بیتکوین برای دستهای در ایران پدید آمده، راه را برای ایجاد ثروتمندان جدید فراهم کرده است.
دولت در سپتامبر ۲۰۲۰ یک درصد و در ژانویه امسال ۵۹۲ میلیون دلار از صندوق توسعه ملی به بازار تزریق کرد.
تب استخراج رمز ارز در ایران چنان بالا گرفت که دولت در ماه مه ممنوعیتی ۴ ماهه برای این حوزه اعلام کرد. خاموشیهای متعدد در سراسر کشور یکی از پیامدهای استخراج افسارگسیخته رمز ارز توسط عدهای محدود بود.
بر پایه گزارش ثروت جهانی، تقریبا ۷۲ درصد از افراد پردرآمد در رمزارزها سرمایهگذاری کردهاند.
افزایش شمار ثروتمندان ایرانی در حالی رخ میدهد که به دلیل اقتصاد ضربه خورده از تحریمها و شرایط بحرانی پدیدآمده در اثر کرونا، ارزش پول ملی به شدت سقوط کرده و قیمت کالاهای اساسی افزایش یافته است.
ایران از عربستان پیشی گرفت
این رشد سریع میلیونرها در ایران، بنا بر نوشته فوربس، رده ایران را از نظر شمار میلیونرها به رتبه چهاردهم در جهان و رتبه نخست در خاورمیانه رسانده است. این رشد باعث سبقت ایران از عربستان شده که با ۲۱۰ هزار میلیونر سه پله پایینتر از ایران ایستاده است.
“۶۰ درصد در فقر نسبی به سر میبرند”
این گزارش به پدیده آقازادهها یا صاحبان ژن برتر در ایران و عکسهایی که از زندگی لاکچری و تجملاتی آنها در شبکههای اجتماعی منتشر شده و میشود هم اشاره کرده است.
فوربس رشد این چنینی ثروتی در ایران را در تضاد شدید با فقر و وضعیت اقتصادی در ایران میداند. چرا که بر پایه برخی آمارهای غیر رسمی، ۶۰ درصد از جمعیت ایران به دلیل هزینههای زندگی در فقر نسبی به سر میبرند.
این گزارش به نقل از یک کارشناس امور سیاسی به انتقاد بسیاری از ایرانیان از فاصله فزاینده میان فقیر و غنی در این کشور و نابرابری اقتصادی اشاره میکند و مشارکت کمسابقه پایین مردم در انتخابات ریاست جمهوری ایران را نشان یأس و ناامیدی مردم از دولت میداند. فوربس مینویسد، این خبر که ثروتمندان ایران ثروتمندتر میشوند میتواند برای رئیس جمهور آتی ایران مشکلزا شود.
دولتمردان ایران وضعیت اقتصادی و فقر گسترده در این کشور را اغلب به عوامل خارجی چون تحریمهای وضع شده علیه برنامه هستهای و سیستم بانکی جمهوری اسلامی مربوط میدانند.
اما این کارشناس، فساد مالی گسترده و خویشاوندسالاری را از جمله دلایل اصلی وضعیت و رشد فقر در ایران میداند.
بیشترین شمار میلیونرها در آمریکا، چین در رده چهارم
بر اساس گزارش ثروت جهانی، آمریکای شمالی برای نخستین بار در ۵ سال گذشته حالا در مجموع بیش از آسیا-اقیانوسیه میلیونر دارد؛ ۷ میلیون میلیونر در آمریکای شمالی (ایالات متحده و کانادا) در برابر ۹/ ۶ میلیونر در آسیا-اقیانوسیه.
پس از آمریکا و ژاپن، آلمان و در رده چهارم، چین، بیشترین شمار میلیونرها را در خود جای دادهاند.