آذربایجان دموکرات فرقه سی

Azərbaycan Demokrat Firqəsi

فرقه دموکرات آذربایجان

تحلیل “بلومبرگ” از تنش میان باکو و تهران

بسیاری از کشور‌ها در حال رقابت با یکدیگر برای گسترش نفوذ در منطقه قفقاز هستند؛ چرا که این منطقه از نظر ژئواستراتژیک و دارا بودن منابع طبیعی حائز اهمیت است.

“ذوالفقار آقایف” و “گلناز متولی” در گزارشی در شبکه خبری “بلومبرگ” اشاره کرده‌اند که تشدید تنش میان تهران و باکو می‌تواند برای خطوط نفتی و انتقال انرژی از جمله گاز طبیعی به غرب مخاطره‌آفرین باشد.

“بلومبرگ” می‌نویسد: “ایران مدعی است که جمهوری آذربایجان به اسرائیل اجازه داده تا نفوذ خود را در قفقاز افزایش دهد و به مرز ایران نزدیک شود؛ ادعایی که “الهام علی اف” رئیس جمهوری آذربایجان آن را تکذیب کرده است. نزدیکی باکو به اسرائیل در حوزه‌های نظامی و تجاری موجبات نگرانی ایران را فراهم کرده است. این نگرانی با اقدامات خرابکارانه اسرائیل علیه برنامه هسته‌ای ایران تشدید شده است”.

“بلومبرگ” در این گزارش می‌افزاید: “ادامه تنش میان تهران و باکو می‌تواند پروژه‌های انرژی باکو را در منطقه در معرض خطر قرار دهد. بریتیش پترولیوم و شرکایش، سرمایه‌گذاری‌ای به ارزش بیش از ۷۰ میلیارد دلار در حوزه انرژی و توسعه حمل و نقل در جمهوری آذربایجان از سال ۱۹۹۴ میلادی به این سو انجام داده‌اند. در میان این پروژه‌ها، طرح اتصال خط لوله خزر به بندر ترکی جیهان در مدیترانه به طول ۱۷۶۷ کیلومتر، پروژه‌ای قابل توجه است. همچنین، باکو به رسیدن خطوط لوله انتقال گاز طبیعی به اروپا از طریق گرجستان و ترکیه به طول ۳۵۰۰ کیلومتر کمک کرده‌اند. باکو از ۳۱ دسامبر صادرات گاز به کشور‌های عضو اتحادیه اروپا از جمله یونان و ایتالیا را از طریق کریدور گاز جنوب مورد حمایت امریکا آغاز کرده است.

علاوه‌بر آن، باکو یکی از اصلی‌ترین صادرکنندگان نفت به اسرائیل است و در مقابل از فناوری‌های نظامی پیشرفته اسرائیل از جمله پهپاد‌ها و تسلیحاتی بهره‌مند شده که به “علی اف” در پیروزی در جنگ بر ارمنستان کمک کردند.

طبق گزارش انستیتو تحقیقات صلح استکهلم، اسرائیل دومین صادر کننده تسلیحاتی به جمهوری آذربایجان در فاصله سال‌های ۲۰۱۱ تا ۲۰۲۰ میلادی پس از روسیه بوده است و این میزان ۱۷ درصد از کل صادرات تسلیحات سنگین اسرائیل به کشور‌های دیگر را در فاصله سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۰ شامل می‌شود.

نکته جالب توجه؛ اگرچه بسیاری از مقام‌های اسرائیلی در سالیان گذشته مهمان باکو بوده‌اند اما هیچ یک از مقام‌های باکو به دلیل حساسیت بالای ارتباط با اسرائیل نزد مسلمانان از تل‌آویو یا بیت‌المقدس بازدید رسمی نکرده‌اند.

اسرائیل دارای سفارتخانه در باکو است اما جمهوری آذربایجان دفتر دیپلماتیکی در تل آویو افتتاح نکرده است.

نگرانی ایران از ارتباط باکو با اسرائیل موضوع تازه‌ای نیست اما برگزاری مانور‌های نظامی اخیر در دو سوی مرز غیرمعمول و نشان‌دهنده افزایش غیرمنتظره تنش میان دو کشور است.

بروز هرگونه درگیری نظامی میان تهران و باکو باعث ورود روسیه و ترکیه به ماجرا می‌شود به خصوص آنکه آنکارا با باکو توافق حمایت نظامی در صورت هدف حمله قرار گرفتن باکو را امضا کرده است. ترکیه اکنون در کنار روسیه نیرو‌های صلح‌بان را در منطقه مستقر کرده است.

Facebook
Telegram
Twitter
Email