جو بایدن در سفری غیرمنتظره به کییف، با زلنسکی دیدار و بسته کمکهای نظامی جدید به اوکراین را اعلام کرد. کاخ سفید اعلام کرد که کمک اضافی آمریکا به کییف 500 میلیون دلار خواهد بود.
به گزارش اسپوتنیک به نقل از نیویورک تایمز، بایدن یک ساعت با قطار از مرز لهستان تا کی یف در راه بود. این دیدار به دلایل امنیتی محرمانه بود. رهبر آمریکا روز شنبه و پس از صرف شام به همراه همسرش در یک رستوران، واشنگتن را بدون اطلاع قبلی ترک کرد. تنها سفر دو روزه جو بایدن به ورشو به طور علنی در رسانه ها گزارش شده بود. مقامات بارها این موضوع را رد کردند که رئیس دولت ایالات متحده برنامه دیگری دارد.
روح الله مدبر، حلیلگر مسائل بین الملل در گفت و گو با اسپوتنیک در مورد چرایی این سفر غیر منتظره جو بایدن به پایتخت اوکراین خاطرنشان کرد:
در آستانه اولین سالگرد دفاع مشروع و عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین آقای جو بایدن در حالی به کی یف سفر کرد که علنا به جهان نشان می دهد که آمریکا در جنگ مستقیم با روسیه قرار گرفته و دارد. ما می دانیم تصمیمی که 24 فوریه سال 2022 توسط آقای پوتین گرفته شد، مصداق مبارزه مشروع بود. امروز آقای بایدن در سفر خود به اوکراین دوباره نزدیک به نیم میلیارد (500 میلیون) دلار را از جیب مالیات دهندگان آمریکایی سرقت کرده و مجددا آن را در اختیار ولودیمیر زلنسکی قرار داده است. در طول این مدت هرآنچه که در اوکراین رخ داد، در واقع سیاست جنگ طلبانه و جنگ افروزان آمریکا بود. ما شاهد بودیم که آقای پوتین و دولت روسیه حتی 6 ماه قبل از آغاز عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین ابتکار عمل و پیگیری های متعددی دیپلماتیک برای جلوگیری از هر نوع تنش و درگیری ایجاد کردند اما دولت زلنسکی که کاملا سیاست آمریکا اجرا می کند، به این اقدامات روسیه توجه نکرده و در 3 ماه های اخیر قبل از عملیات ویژه نظامی روسیه ما شاهد حملات شدید و متعددی نیروهای اوکراینی به مردم روس در منطقه دونباس بودیم. در طول عملیات ویژه نظامی 4 مرحله مذاکرات صلح که برگزار شد، تقریبا به نتیجه می رسید اما آمریکا مانع این مذاکرات صلح شد به خاطر که ایالات متحده می خواهند سیاست جنگ طلبانه خود را دنبال کنند.
به عقیده کارشناس ایرانی، سفر بایدن به اوکراین به نوعی یک نشانه نگرانی شدید امریکا از باخت خود در رویارویی نیابتی جنگی با روسیه است:
امروز بایدن در کی یف در حالی حضور داشت که ما ابتکار عمل و پیشروی دست روسها می باشد. نیروهای روسیه امروز که به تنهایی در برابر تمام ناتو و قدرتهای غرب و تمام مزدورانش، تباهکارانش و گروه های ترورریستی از داعش گرفته تا هر کدام از اشرار بین المللی که امروز در جبهه اوکراین در کنار آمریکا در حال نبرد با روسیه هستند، می جنگد و به پیروز های چشمگیری دست پیدا کرده است. و حضور بایدن در کی یف نه تنها مشکلات اوکراین را حل نمی کند بلکه معادله را پیچیده تر و لاینحل می کند.
افشاگری های جنجالی سیمون هرش و جان دوگان در مورد نقش مستقیم آمریکا در انفجار خط لوله گاز “نورد استریم” یکی از دلایل دیگری سفر بایدن به کی یف شد چراکه بایدن می خواهد افکار عمومی را از این عملیات تروریستی بزرگ آمریکا (انفجار خط لوله گاز “نورد استریم”) منحرف کند. آمریکا هیچ انگیزه ای جز گسترش جنگ، خونریزی و نابودی اروپا ندارد. رفتار ذلت آمیز در کنار رییس جمهور آمریکا به نوعی تحقیر به ملت اوکراین بود وقتی که یک رییس جمهور اوکراین فقط برای یک خوش آمدگویی و استقبال از آمریکا حاضر است خون مردم اوکراین را بریزد اما وارد گفت و گوی صلح با روسیه و بازی درست برای جلوگیری از سیاست جنگ افروزی نمی شود و مردم خود را سپر انسانی سیاست آمریکا می کند.
کارشناس حوزه نظامی آمریکایی معتقد است، سفر جو بایدن به اوکراین نشان داد که واشنگتن هدف خاصی در درگیری ندارد، بنابراین به کمک کی یف ادامه خواهد داد، خزانه خود را خراب کرده و انبارهای مهمات را خالی می کند.
به گفته “هری کازیانیس” کارشناس حوزه نظامی، دولت رئیس جمهور آمریکا تنها با عرضه بی پایان تسلیحات به نیروهای مسلح اوکراین به کشور خود آسیب می زند، زیرا نیروهای امنیتی اوکراین، حتی با حمایت کامل پنتاگون، به نتایج چشمگیری در میدان جنگ دست پیدا نخواهند کرد. کازیانیس یادآور شد که در عین حال، توانایی های نظامی ایالات متحده با هر پارت جدید مهمات برای کی یف، به روند کاهشی ادامه خواهد داد.
این مقاله نویس می گوید:” مشکل جو بایدن این است که مردم اکنون شروع به پرسیدن سوالات واقعی در مورد سیاست ایالات متحده در مورد مناقشه اوکراین خواهند کرد. برای اینکه بپرسید اهداف ما در اوکراین چیست، چگونه برای دستیابی به آنها برنامه ریزی می کنیم و برای رسیدن به آنها حاضریم چه چیزی را به خطر بیاندازیم، نیازی به مدرک دکترا از دانشگاه پرینستون ندارید“.
به نظر او، اگر واشنگتن قبل از شروع جنگ در ویتنام، افغانستان و عراق همین سؤالات را مطرح می کرد، اکنون جهان کاملاً متفاوت به نظر می رسید.
لام خواهد