قطعنامه اخیر شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه برنامه هستهای ایران، بهرغم سفر اخیر رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، به تهران و تفاهمهای حاصلشده در این سفر، به تصویب رسید. این قطعنامه که توسط آمریکا و سه کشور اروپایی پیشنهاد شده بود، ایران را به دلیل گسترش فعالیتهای هستهای و عدم همکاری کافی با آژانس محکوم میکند.
جزئیات رأیگیری
از مجموع ۳۵ عضو شورای حکام، ۱۹ کشور به قطعنامه رأی مثبت دادند. ۱۲ کشور شامل الجزایر، هند، اندونزی، برزیل و آفریقای جنوبی رأی ممتنع داده و تنها روسیه، چین و بورکینافاسو مخالفت کردند. ونزوئلا به دلیل عدم پرداخت حق عضویت از شرکت در رأیگیری محروم شد.
واکنش جمهوری اسلامی ایران
محسن نذیری اصل، سفیر جمهوری اسلامی ایران در آژانس، پس از تصویب قطعنامه اعلام کرد که ایران همچنان به تعهدات خود پایبند خواهد ماند اما بر اساس تحولات اخیر، واکنش نشان خواهد داد. وی ضمن ابراز تأسف از تصویب قطعنامه، تأکید کرد که این اقدام وعدههای ارائهشده در دیدارهای اخیر با مدیرکل آژانس را نادیده گرفته است. با این وجود، ایران اعلام کرد که به اقدامات تحریکآمیز متوسل نخواهد شد و همکاری با آژانس را ادامه میدهد.
دیدگاه غربیها
رافائل گروسی پیش از این از تعهد ایران به محدود کردن ذخایر اورانیوم غنیشده استقبال کرده بود. با این حال، بیانیه سه کشور اروپایی خواستار توقف فوری غنیسازی اورانیوم در سطح بالا و کاهش ذخایر آن شد. آنها هدف این قطعنامه را افزایش فشار بر ایران برای بازگشت به تعهدات پیشین عنوان کردند.
پیامدها
تصویب این قطعنامه میتواند مسیر تحریمهای بینالمللی جدیدی علیه ایران را هموار کند. در مقابل، جمهوری اسلامی ایران تأکید کرده است که اقدامات متقابل خود را بر اساس حقوق بینالمللی اجرا خواهد کرد.
این تحولات نشاندهنده تشدید تنشها در مسئله هستهای ایران است که میتواند بر آینده دیپلماسی منطقهای و بینالمللی تأثیرگذار باشد. آمریکا و سه کشور اروپایی (انگلیس، آلمان و فرانسه) تلاش دارند با بزرگنمایی برنامه هستهای ایران، افکار عمومی جهان را از جنایاتی که در فلسطین، لبنان، سوریه، اوکراین و دیگر نقاط جهان مرتکب شدهاند، منحرف کنند.