امسال مراسم آغاز سال نو میلادی برای اعضا و هواداران فرقه دمکرات آذربایجان و جمعیت مهاجرین ایرانی مقیم جمهوری آذربایجان حال و هوای خاصی داشت. بهویژه، تصمیم گرفته شد که به مناسبت 11 دیماه (2 ژانویه)، نود و چهارمین سالروز تولد عادله خانم نیز گرامی داشته شود و از ایشان به خاطر 79 سال مبارزه خستگیناپذیر در راه آرمانهای فرقه دمکرات آذربایجان تقدیر شود.
در ابتدای مراسم، رفیق فریدون ابراهیمی با خوشآمدگویی به حاضران، علت تأخیر برگزاری این مراسم را حادثه تأسفبرانگیز سقوط هواپیمای جمهوری آذربایجان که منجر به جانباختن 38 نفر از سرنشینان آن شد، اعلام کرد.
وی همچنین اشاره کرد که امسال در آستانه هشتادمین سالروز تأسیس فرقه دمکرات آذربایجان قرار داریم. این فرقه در 12 شهریور 1324 توسط سید جعفر پیشهوری و جمعی از فعالان سیاسی آذربایجان تأسیس شد. جنبش 21 آذر نقطه عطفی در تاریخ معاصر ایران بود که به موضوعاتی چون حقوق اقوام، نقش قدرتهای خارجی و تمرکززدایی پرداخت. هرچند دولت ملی آذربایجان توسط دولت مرکزی و حامیان خارجی سرکوب شد و عمرش بیش از یک سال نپایید، اما تأثیراتش در حوزه سیاست و فرهنگ ایران همچنان محسوس است و بهعنوان موضوعی برجسته برای پژوهشگران باقی مانده است.
رفیق ابراهیمی ادامه داد که 79 سال مبارزه پیگیر فرقه دمکرات آذربایجان نشاندهنده تلاشهای بیوقفه این جنبش در دفاع از حقوق دموکراتیک، عدالت اجتماعی و هویت فرهنگی مردم آذربایجان بوده است.
عادله خانم، یکی از چهرههای برجسته این فرقه، از دوران جوانی فعالیت خود را آغاز کرد و در طی این سالها به یکی از رهبران تأثیرگذار تبدیل شد. به پاس 79 سال مبارزه پیگیر و بهعنوان تنها بازمانده از اعضای اولیه فرقه، کمیته مرکزی فرقه دمکرات آذربایجان ایشان را شایسته دریافت نشان 21 آذر دانست. این نشان ارزشمند در حضور حاضران به ایشان اهدا شد.
پس از اهدا، جمعی از شخصیتهای برجسته علمی، ادبی و هنری از جمله خانم ها؛ سولماز توحیدی، پروانه محمدلی، مومنات و پروفسور هاجر اومانی حسیناووا و آقایان صمد بایرامزاده، رحیم حسینزاده، تاریل امید و اسماعیل عبداللهی سخنرانی کردند. آنان تلاشها و استواری عادله خانم را ستودند و دریافت نشان 21 آذر را شایسته ایشان دانسته و تبریک گفتند.
عادله خانم در سخنانی صمیمانه ضمن گرامیداشت یاد هزاران شهید راه آرمانهای فرقه، از همه حاضران و مسببین این مراسم قدردانی کرد و با تواضع گفت:
“من خود را لایق چنین نشانی نمیدانم و از همه شما سپاسگزارم. این افتخار بزرگ زبانم را از بیان احساسات ناتوان کرده است.”
این سخنان احساسات عمیق حاضران را برانگیخت و ارزش والای مبارزات عادله خانم بار دیگر در ذهن و دل جمع تثبیت شد.
در پایان، جشن با اجرای خوانندگان ایرانیالاصل خانم روحانگیز موسوی و طاهره مرادوا (خواهر ربابه مرادوا) و همراهی گروه موسیقی ادامه یافت. اجرای زنده موسیقی و رقصهای سنتی فضایی شاد و پرهیجان ایجاد کرد و این مراسم بهعنوان لحظهای بهیادماندنی در خاطرهها باقی ماند.