به نقض حقوق کودکان یمنی متهم شد
دو سازمان بینالمللی حمایت از کودکان ائتلاف به رهبری عربستان سعودی را به پایمال کردن حقوق کودکان در یمن و دو سازمان بینالمللی دیگر حوثیهای مخالف دولت یمن را به نقض قوانین منع استفاده از مین و ارتکاب جنایت جنگی متهم کردهاند.
روز پنجشنبه، ۳۱ فروردین (۲۰ آوریل)، سازمان “نجات کودکان” و موسسه “فهرست نظارتی کودکان در درگیری مسلحانه” در نامه مشترکی به دبیرکل سازمان ملل از او خواستند تا ائتلاف به رهبری عربستان در یمن را در فهرست پایمال کنندگان حقوق کودکان در عملیات مسلحانه درج کند. این فهرست شامل اسامی دولتها و گروههای مسلح است که در جریان درگیری مسلحانه حقوق کودکان را نادیده میگیرند.
در سال گذشته میلادی، بان کی مون، دبیرکل وقت سازمان ملل، بر اساس گزارشهای حاکی از کشته شدن کودکان در جریان حملات هوایی ائتلاف در یمن، برای مدتی کوتاه نام این ائتلاف را در فهرست پایمال کنندگان حقوق کودکان قرار داد اما اعتراض عربستان سعودی باعث شد تا نظر خود را تغییر دهد.
به گزارش بی بی سی به نقل از موسسه “فهرست نظارتی کودکان در درگیری مسلحانه” طرفهای درگیری در یمن به مراکز غیرنظامی آسیب رسانده و باعث تلفات کودکان شدهاند و طی دو سال گذشته، دست کم یکصد و شصت مورد از آسیب جدی به تاسیسات و پرسنل پزشکی و اماکن آموزشی گزارش شده است. در یکی از این گزارشها آمده است که آسیب به یک بیمارستان در جریان عملیات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان، باعث شد تا دو نوزاد نارس به دلیل قطع جریان اکسیژن به محفظه نگهداری از آنها جان خود را از دست بدهند.
گزارش مشترک این دو سازمان همچنین از کشورهای عضو سازمان ملل خواسته است تا از فروش و انتقال تسلیحات به طرفهای درگیری در یمن به خصوص کشورهای عضو ائتلاف به رهبری عربستان سعودی خودداری ورزند. از زمان آغاز عملیات ائتلاف در یمن، دولتهای فروشنده اسلحه به عربستان تحت فشار قرار داشتهاند تا تحویل تسلیحات به این کشور را تا پایان جنگ متوقف کنند. به خصوص در بریتانیا و کانادا، نه تنها نهادهای مدنی، بلکه برخی از سیاستمداران این درخواست را مطرح کردهاند.
در گزارش مشترک سازمان نجات کودکان و موسسه فهرست نظارتی کودکان در درگیری مسلحانه آمده است که سازمان ملل و سازمانهای مدافع حقوق بشر بارها گزارشهایی حاکی از نادیده گرفتن حقوق کودکان یمنی توسط نیروهای ائتلاف را منتشر کردهاند و شواهد کافی برای محکومیت ائتلاف وجود دارد.
این گزارش میافزاید که در شانزده استان از بیست و دو استان یمن بیش از نیمی ازتاسیسات بهداشتی و درمانی به خاطر ادامه جنگ تعطیل یا نیمه تعطیل است و صدها هزار نفر از مردم این کشور را با کمبود خدمات درمانی مواجه کرده است. همچنین، ادامه جنگ همراه با خشکسالی باعث کمبود مواد غذایی و سوء تغذیه کودکان شده است. به گزارش منابع سازمان ملل، در حال حاضر، نزدیک به بیست درصد از مردم یمن از امنیت غذایی برخوردار نیستند.
همزمان، دیدهبان حقوق بشر، از سازمانهای بین المللی مدافع حقوق بشر، حوثیهای مخالف دولت یمن را متهم کرده که به طور گسترده به استفاده از مین زمینی مبادرت کردهاند. به گفته این سازمان، حوثیها با کاربرد مین ضد نفر، مرتکب جنایت جنگی شدهاند. دیدهبان حقوق بشر از این گروه خواسته ضمن خودداری از کاربرد مین در یمن، با نهادهای بینالمللی برای پاکسازی مناطق مینگذاری شده همکاری کند.
همزمان، سازمان “پیکار برای جلوگیری از کاربرد مین” گفته است که انفجار مین در یمن باعث کشته شدن دست کم یکهزار نفر و معلول شدن شمار دیگری شده و ترس از مناطق مینگذاری شده از بازگشت روستائیان به خانههایشان جلوگیری کرده است.
به گزارش نهادهای مرتبط با سازمان ملل، از زمان آغاز عملیات ائتلاف در یمن در مارس ۲۰۱۵ بیش از هفت هزار نفر در اثر جنگ جان خود را از دست داده و بیش از چهل هزار نفر دیگر زخمی شدهاند که نزدیک به نیمی از آنان افراد غیرنظامی از جمله کودکان بودهاند. صندوق کودکان سازمان ملل گفته است که در دوره دوساله مارس ۲۰۱۵ تا فوریه ۲۰۱۷، بیش از یکهزار و پانصد کودک در نتیجه عملیات جنگی در یمن کشته و نزدیک به دو هزار و پانصد کودک دیگر معلول شدند.
سازمان نجات کودکان و فهرست نظارتی کودکان در درگیری مسلحانه در گزارش مشترک خود گفتهاند که این ارقام قطعا قابل تایید است اما آمار واقعی تلفات جنگ می تواند حتی بیش از این باشد.
از سال ۲۰۰۲ میلادی به بعد، دبیرکل سازمان ملل هر سال فهرستی را منتشر میکند که حاوی نام طرفهای درگیری مسلحانه در نقاط مختلف جهان است که در جریان جنگ، حقوق کودکان را نادیده گرفتهاند. براساس مصوبات شورای امنیت، مواردی مانند کشتن و معلول کردن کودکان، تعدی جنسی، حمله به بیمارستانها و مدارس، ربودن کودکان و استفاده از آنان به عنوان نفرات جنگی باعث قرار گرفتن نام دولت یا گروه مسلح در این فهرست میشود.
در فهرست دبیرکل برای سال ۲۰۱۵ میلادی، اسامی پنجاه و نه دولت، گروه و تشکیلات مسلح در چهارده کشور جهان گنجانده شده بود که از آن میان میتوان به سوریه، سودان جنوبی و سومالی اشاره کرد. نام یمن نیز به دلیل استخدام کودکان برای خدمت در نیروهای مسلح در این فهرست دیده میشد. انتظار میرود دبیرکل سازمان ملل فهرست مربوط به سال ۲۰۱۶ میلادی را به زودی منتشر کند.